Elmondjuk, hány nap kell egy magyar lakás eladásához
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És azt is, hogy milyen lakástípust szeretünk leginkább vásárolni idén.

Továbbra is élénknek mondható az országos lakáspiac, ez látszik abból is, hogy hamar gazdára találnak az eladó lakások - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, ami a lakóingatlanok eladásához szükséges időt vizsgálta a magánszemélyek hirdetései alapján.

Országos átlagban a második negyedévben 50 nap alatt adtak el egy-egy lakóingatlant a tulajdonosok; ez minimális, ötnapos növekedést jelent az előző év második negyedéhez képest. A lakóingatlanok drágulásának természetes velejárója, hogy kicsit növekedett az értékesítési idő, ergo a magasabb árat a vevők egy része lassabban tudja előteremteni. Emellett a korábbi évekhez képest a legkelendőbb lakások kínálata némiképp szűkült, ezért alaposabban keresnek a vevőjelöltek.

Hány nap kell egy fővárosi lakás eladásához?

Budapesten a második negyedévben átlagosan 43 nap alatt találtak gazdára a magánszemélyek által hirdetett lakások. A leghamarabb a panellakások keltek el, 34 napon belül új tulajdonosuk lett. A panelek iránti érdeklődés amúgy évek óta fokozódik, emiatt egyre többe kerülnek, ám még így is olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál.

A budapesti téglalakások eladásához 46 nap kellett a második negyedévben, a legtöbbet pedig a családi házak eladóinak kellett várnia a vevőkre, átlagosan 88 napot.

Vidéken is hamar elkelnek a lakások

Ezen eléggé meglepődtünk: a megyei jogú városokban is nagyon élénk a piac: az ott lévő lakóingatlanok eladásához 44 napra volt szükség, azaz mindössze egy nappal volt hosszabb az értékesítési idő, mint Budapesten.

Amin pedig szintén néztünk egyet; ezekben a városokban is a paneleké a főszerep: 30 nap kell az eladásukhoz. Az itteni téglalakások 41 napos eredményt értek el. A családi házak viszont már 94 nap alatt kerültek az új tulajdonoshoz. A leghosszabb ideig a községekben kell várni az eladásra. A legkisebb településeken átlagosan kb. 3 hónapot (82 napot) kell szánni egy-egy ingatlan értékesítésére.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.