Érződik a reneszánsz hatás a Monterrey-fenyők közé felhúzott devoni villán

A közismert svájci építész, Peter Zumthor tervezett magának egy villát az angliai Dél-Devonban, amely mintegy tíz év után végre elkészült. Megérte várni rá.  

A bázeli születésű Pritzker-díjas Zumthorra nagy hatást gyakorolt az észak-itáliai építész, Andrea Palladio, aki

Palladio oszlop- és pillérarchitektúrás homlokzatai az antik oszloprendből indultak ki, mégis merőben egyedi, új arányokat használt ezek megvalósításához. Zumthor házát is a Palladio-stílus szellemében húzta fel, persze a rá jellemző modern minimalizmussal megfűszerezve.

– tette hozzá a svájci építész, akinek viszont bőven lesz dolga majd a ködös Albionban a kellemetlen időjárással. Zumthor egyébként azt is kiemelte, hogy nem tudott ellenállni a lehetőségnek, hogy erre a helyre is építsen – na nemcsak építészi vénája, hanem a táj szépsége miatt is, amely különösen hangsúlyos tényező nála, hiszen rá jellemző módon a hely szelleme nagy szerepet kap a tervezés során.

Az épület egyébként egy 40-es években épült ház helyén áll, amelyet bár lebontottak, a kapcsolat így is megvan közte és utódja között: így például a hatszögletű terasz a konyha mögött, vagy a Monterey-fenyők, amelyek már húsz méter magasak.

Ez is érdekelhet:

Újraértelmezi a magasélet fogalmát New York következő jelképe - Roadster

Nem nehéz kitalálni, miről kapta a nevét a felhők alját simogató építmény: a város legnagyobb és legismertebb parkjáról, melyre pazar kilátás nyílik a 131 emeletes és 179 lakosztályos épületből.

(via)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon