Ez a titok, amivel tavasszal gyönyörű lesz a kerted!

A hiányos és mohás pázsit nagyon nem szép látvány, pedig kis utánajárással és minimális munkával pazar gyepszőnyeget varázsolhatunk a tavaszi kertbe. Hogyan? A varázsszó a gyepszellőztetés!

Miért hiányos a kert?

Akármennyire is törődsz a pázsitoddal, akárhogy locsolod és nyírod, mégis csomókban hiányzik a fű és a földet mohás réteg takarja be? Nos, ahelyett, hogy a hajadat tépve teljesen újravetnéd a pázsitot, mentsd meg a kerted egy egyszerű, könnyen alkalmazható és nagyon hatékony módszerrel. Ez pedig nem más, mint a gyepszellőztetés!

Mi is ez?

Mohátlanításnak is hívják ezt a folyamatot, mikor a gyepünk felső rétegét levegőztetjük, hogy az eső és a tápanyag is a földbe juthasson. A nem túl szép pázsit oka ugyanis az, hogy nem tud a tápanyag megfelelően bejutni a földbe: így bármennyit locsolhatod vagy nyírod, a gyep mégis kiég, mert nem ér célba a kínkeserves munkád. Erre kínál tökéletes megoldást a gyepszellőztetés.

Mit tesz a gyepszellőztető pontosan a pázsittal?

A gép elvágja az elhalt füvet és a gyökereket, ezáltal nem engedi torzsásodni a gyepet. A mohátlanítás során eltüntetjük a fölösleges anyagot, ami gátolja a friss fű növekedését, ezáltal pedig a gyönyörű gyep kialakulását.

Hol szerezhetsz be egy ilyen gépet?

Ha egy átlagos méretű kerted van, akkor ezekre a kisebb területekre elektromos gyepszellőztetőt érdemes venni. A Bauhausnál 38,990 forintért lehet venni ilyen elektromos gyepszellőztető gépet, mely hálózattól független munkavégzést tesz lehetővé, plusz a kényelem és gyorsaság érdekében gyűjtőzsákkal is ellátták, hogy ne a szélrózsa minden irányába hulljon a férgese', hanem szépen, zárt helyre.

A talajlazítást is végző géppel öt fokozatban állíthatod a vágási magasságot; általában 2 mm-től egy centiig vág bele a fűbe. Ha nagyobb kerted van az átlagosnál, akkor viszont egyértelműen a motoros darabokból válogass – valamint egy nagyobb telek esetében a traktorra köthető verziókat is érdemes fontolóra venni.

 

Mi történik utána?

Az összegyűjtött gyeprészt komposztálhatjuk, így a kikéselt fűszálak sem mennek kárba!

Mivel a gyepszellőztetés során jelentős mennyiségű gyepet, füvet és mohát szabadítunk fel, mindezt érdemes utána fűmagokkal és gyeptrágyával pótolni - ezt időnként az ép felülettel is tegyük meg! Az eredmény?

Csak egyszer kell megtennünk, de utána máris frissebb, dúsabb és csodálatosan zöld lesz a kertünk, melyet ezután egész évben csak nyírnunk kell! Megéri, ugye?

Itt tudsz még további kertápolási eszközök közül válogatni!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon