Albivadászidény meghirdetve: mondjuk, hogy ejtsd el hosszú távra a legjobb lakászsákmányt a hajszában.

A felvételi ponthatárok közzététele után mindig felbolydul a bérelhető lakások piaca (értsd: kezdődik a harc). Ezen nincs mit csodálkozni, sok leendő elsőévesnek kell lakhatást keresnie az egyetem vagy fősuli közelében vagy épp koliból lakásba váltók és külföldi cserediákok is most kezdenek albivadászatba. Íme néhány tipp, ha te is most keresel albérletet, hogy megcsípd a lehető legjobb kecót.

Számolj

A legelső és legfontosabb lépés az, hogy légy tisztában a realitásaiddal. Ezt elsősorban anyagilag értjük: mennyit tudsz bérleti díjra és rezsire fordítani – és ebből kijön-e egy saját lakás vagy valakivel össze kell cuccolni. Valamint ezt a ráfordítást tudod-e minimum egy évig folyamatosan tartani is a bérleti idő alatt. Ugyanitt: ne is kezdj úgy albikeresésbe, hogy kéthavi kaució és egyhavi bérleti díj nem áll rendelkezésedre – ezeket mindenképp teremtsd elő még idejében.

Mi az, amiről semmiképp nem mondanál le és mi az, amiről igen

I.
Szintén nagyon fontos előre átgondolni azokat a dolgokat, hogy miről mondanál le adott esetben és mi az, amihez váltig ragaszkodsz egy lakásbérléskor. Például imádsz fürödni, ezért kád nélküli lakás szóba se jöhet? Dohányzol, ezért mindenképpen szeretnél egy teraszt? Mindenhez közel akarsz lakni, úgy is, hogy inkább a jó lokáció kedvéért egy nagyon kicsi lakást veszel ki drágábban? Nagyon jól gondold át ezeket, mert egy albi hosszú távú dolog és nem akarsz két hét múlva ideggörcsben le-fel liftezni a negyedikről vagy két átszállással utazni, csak mert nem gondoltad át eléggé az igényeidet.

II.

Fontos még jól átgondolni itt pár gyakorlatias kérdést, például a bútorozottságot. Ha vannak saját bútoraid, elég egyértelmű, hogy bútorozatlan lakást keresel, de ha nincsenek bútoraid, az sem feltétlenül jelenti, hogy egy bútorozott lakás lesz a tökéletes megoldás, főleg, ha hosszú távban gondolkozol; lehet, hogy érdemes apránként berendezni egy számodra tökéletes lakást, minthogy mamibútorokkal telerakott lakással köss egy évig kompromisszumot. Szintén érdemes átszámolni az esetleges extra költségeket, mint például a parkolási díjat, ha van autód – ez akár havi 20-30 ezret is rá tud dobni a lakásra havonta.

Tágíts!

Ugye az ember az albérletkereső oldalakon meg szokta adni a tól-ig skálát összegben, szobában, négyzetméterben, plusz azt, hogy például Budapest mely kerületei jöhetnek szóba. Viszont azt javasoljuk, hogy ne korlátozd azért be nagyon a keresési paramétereket, mert egy csomó gyöngyszem lehet, hogy épp valamivel ezeken kívül esik. Csak egy példa: sokan kizárják a VIII. kerületet a keresésből, pedig meglepően jó részei vannak (gondoljunk csak a kálvin téri szakaszra) vagy tízezerrel több egy nagyon jó lakás, mint amit plafonnak gondoltál, ellenben a rezsiköltségeivel együtt végül ugyanannyira jönne ki. Szóval tágítsd egy kicsit a keresést.

Járj nyitott szemmel!

Akármilyen hihetetlen is 2019-ben, de nagyon sok lakást nem hirdetnek meg online vagy ingatlanos oldalakon. Úgyhogy nagyon érdemes nézni a kiadó-táblákat az ablakokban, a falragaszokat a póznákon és a Facebookos feedet is, mert lehet, hogy egy ilyen csatornán találod meg az álomlakást.

Pörgesd!

Ha komolyan szükséged van egy albira és ennek időlimitje is van (pl. augusztus végéig ki kell költöznöd az előző helyről) akkor azt ajánljuk, hogy ne csak párnaponta nézegess hirdetéseket és ábrándozz róla, vajon egy-egy lakás tökéletes lenne-e, hanem ami tetszik, arra azonnal ugorj rá. Az albikeresés kábé főállású tevékenység: tudjuk, hogy fárasztó, de mégis azt tanácsoljuk, hogy folyamatosan nézd a kínálatot, mentsd le, telefonálj, igyekezz azonnal megbeszélni megtekintési időpontokat, mert a jó lakásokért nagyon nagy harc folyik és mivel ugye csak egy maradhat, érdemes nagyon gyorsnak lenni. És ha az álomlakásodat már azonnal ki kéne venni, te pedig csak 2-3 hét múlva költöznél, lehet, hogy érdemes azonnal kivenni és bukni félhavi albidíjat, mert legalább tiéd a lakás.

 

Add el magad

Mivel nagy a kereslet a reális áron (khm, definiáljuk a reálisat Magyarországon 2019-ben) elérhető, jó helyen lévő kiadó otthonok iránt, leendő bérlőként arról kell meggyőznöd a tulajdonost, hogy pontosan fizető, jó gazdija leszel a lakásának. Sok tulajdonos azért keres például női bérlőt, mert azt feltételezik, hogy ők rendszeretőbbek, szolidabbak, ami persze egy elég nonszensz általánosítás. A férfiak számára az lehet ebből a tanulság, hogy jó pontokat szerezhetnek a bérbeadónál, ha hangsúlyozzák, hogy rendszeresen takarítanak, nem zavarják házibulikkal a szomszédokat, anyuka kicsi fiai stb. A tulajdonos szemszögéből nézve jó jel, ha elmondod, honnan kapsz anyagi segítséget ha egyetemista vagy, vagy elmondod, mit dolgozol, na meg rákérdezel a lakhatással együtt járó szabályokra és érdekelnek a részletek: hová kell levinni a szemetet, hogyan kell fizetni a közös költséget, hogyan működik a mosógép, mennyi a fűtésszámla télen a leghidegebb hónapban satöbbi.

Nézd meg jó alaposan és álmodd bele magad

Lehet, hogy egy-egy részlete a lakásnak azonnal levesz a lábadról – de ilyen esetben nem szabad csak szerelemből dönteni. Nézd meg és kérdezz rá a fontos dolgokra: jól zárnak-e az ajtók-ablakok, milyen fűtéstípus van a lakásban, jól működik-e a csap, minden gép és bútor, ami szerepelt a hirdetésben, ott van-e és olyan állapotban, minden villanykapcsoló működik-e, van-e sötétítésre redőny, nincs-e beázás satöbbi. Aztán szépen képzeld el, hogyan tudnád berendezni ebben a térben az életedet: hol aludnál, hol kávéznál, hol társasoznál, hol lenne kis home office-od, hova kerülne a kedvenc bekeretezett képed satöbbi. Látod magad a lakásban komfortosan? Akkor hajrá!

Sikeres albérletvadászatot kívánunk!

És ezt olvastad már?
Mostantól akár a Holdon is lépkedhetsz