Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ajtó nem az a dolog, amit gyakran cserél le az ember, de néha ennek is eljön az ideje. Összegyűjtöttünk pár esszenciális tudnivalót a témában, benne egy-két konkrét ajánlattal.

Kültéri ajtók: megjelenés és strapabírás

Akármilyen kültéri ajtót is választunk, fontos, hogy a választott ajtó illeszkedjen küllemében az adott ház, a lakás, a lakók stílusához. Legyen akár műanyag, fa vagy épp alumínium, fontoljuk meg, hogy milyen is az az ajtó, amin mindig örömmel mennénk be egy fárasztó nap után a melóból. Emellett a bejárati ajtónk kicsit státusszimbólum is; a legtöbb szomszédunk ezt látja belőlünk, szóval ez is megfontolási alap lehet.

De mindennél sokkal fontosabb három dolog: a biztonság, az esztétikum és az időtállóság. Nem kell feltétlenül a legdrágább ajtót megvenni, de ne is kössünk valami nekünk nem tetsző, de olcsó darabbal kompromisszumot. Ha ajánlhatunk neked valamit, akkor nézd meg a Bauhaus kínálatát: nagyon elérhető árakon mozognak, szépek, igényesek és tartósak.

Beltéri ajtó: funkció, praktikum és kényelem

A beltéri ajtóknál nem kell nagyot villantani biztonság és strapabíróság tekintetében, ugyanis lakáson/házon belül nem fogod kulcsra zárni a nappalid ajtaját és az időjárás sem fogja egész évben koptatni. Úgyhogy ezek helyett a fő szempont egy beltéri ajtónál, hogy jól nézzen ki: illjen a lakás többi részéhez, harmonizáljon a bútorok, falak, szőnyegek és úgy az egészében vett enteriőr szín- és anyagvilágával.

Ha a lakásod elég eklektikus és nem tudod, pontosan milyen ajtó passzolna egy-egy helyiséghez, akkor érdemes a legminimálabb megoldást választani: letisztult faajtót, ami észrevétlenül teszi, amit kell – jó sokáig. Mint például ez a Zebra nevű Bauhaus ajtó (fogalmunk nincs, miért hívják így): semmi cicoma vagy extrém szín: világos, letisztult dizájn, szép lucfenyőből: nincs olyan lakás, amiben ne mutatna teljesen jól - mellé csupán 23,990 forintba kerül.

 

Pro-kontra

Beltérben érdemes fontolóra venni a tolóajtót is, olyan szobáknál, amiknek gyakrabban van nyitva az ajtaja, mint becsukva; például nappalik, konyhák esetében nagyon elegáns megoldás lehet egy szép tolóajtó.

Arra persze ügyelj, hogy a tolóajtó kitolva valamit el fog takarni a falon: amennyiben ott van például az adott szoba lámpakapcsolója, baromi idegesítő lesz az állandó csiki-csukizás (higgy nekünk, saját tapasztalat) és ezerszer jobb egy basic ajtó. Amire még nagyon ügyelj: nyílásirány. Ha rossz nyílásirányú ajtót veszel, az még rosszabb, mint az imént lefestett, tolóajtós trükközés, úgyhogy ez legyen az első dolog, amit megnézel, mikor ajtót választasz!

Végül pedig vedd fontolóra, hogy hova is teszed azt az ajtót és mennyire sötétíted el vele a szobát! Ugyanis egy tömör faajtón aztán egy szikra fény nem jön át – és lehet, hogy valamilyen homoküveges megoldás jobban állna a lakásodnak, amennyiben szeretnél minél több természetes fényt minden helyiségbe. De! Ez például fürdőnél, mosdónál nem annyira intim opció, szóval azt is kalkuláld bele, hogy a lakásodban lévő ajtók mind harmonizáljanak egymással! Nagyon szedett-vedett tud lenni egy lakás, ha öt szobának ötféle ajtót választasz: köss kompromisszumot és végül válaszd ki azt a típust, amit mindenhova be tudsz illeszteni.

Itt válogathatsz számtalan beltéri verzió között. Jó ajtózást kívánunk!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.