Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az egyik legelterjedtebb burkolatfajta után mentünk, vajon hogyan kell a legjobban bánni vele. Ha lakásfelújításban vagy és padozatok között vacilálsz, akkor most nagyon hegyezd a szemed!

Először is tisztázzuk a legfontosabb kérdést:

Mi is az a greslap?

A hagyományos értelemben vett greslap, egy teljes keresztmetszetében azonos homogenitású, mázatlan vagy mázas, a természetes kövek hatását tükröző kőporcelánlap. Mint minden más kerámiaárut, a greslapokat is agyag, homok és más természetes anyagok keverékéből állítják elő. Előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit keverik az alapmasszába. Greslapokkal szinte bárhol találkozhatunk: közterületektől kezdve lakásokon át irodákig, számos-számtalan felhasználási területe van.

Miért ennyire népszerű?

Szép megjelenés, nagy kopásállóság, valamint óriási szín-, minta-, és formaválasztékban kapható, anyagának köszönhetően pedig széleskörűen alkalmazható.

Emellett a greslapok kemények, ellenállóak, a legtöbb típus könnyű tisztíthatósága miatt higiénikus, valamint éghetetlen és tűzálló is!

Mire kell ügyelni?

A greslapok jellemző tulajdonsága a csúszásmentességi fokozat; ez a faktor jelzi, hogy mennyire csúszós illetve nem csúszós egy felület. Minél nagyobb egy lap csúszásmentességi fokozata, annál jobban használható kültéren vagy épp teraszon. Azonban a csúszásmentességi fokozat növekedésével nehezebb tisztán tartani a burkolatot, hiszen a felület érdességében jobban megmarad a szennyeződés. De azért kültéren nem szoktuk nagyítóval nézegetni, hogy van-e egy szennyeződés, nem igaz? Mellesleg a mázatlan greslapokat a legjobb, ha impregnáljuk, így ugyanis tartósabbak lesznek és sokkal könnyebb tisztítani is őket. A lakásba való greslapok viszont már alapból nagyon könnyen tisztíthatóak és igen mutatósak, mint ahogy a későbbiekben látni is fogod.

Hogyan válassz?

A greslap megválasztása legyen nagyon tudatos és felelős döntés! Gondold végig, hogy milyen helyiségben szeretnéd alkalmazni és ott milyen igénybevételnek lesz a padozatként vagy a fali csempeként használt greslap kitéve! Jellemző például, hogy a gyakran járt útvonalainkon kezd leginkább piszkolódni: látszik majd, hogy a vécéből mindig a hűtőig mész és így tovább.

Ezekre a helyekre különösen ajánljuk, hogy nagy kopásállóságú greslapot helyezz le, mely kémiailag és mechanikailag is nagyon ellenálló. A greslapok kopásállóságát (ami, megjegyeznénk, nem egyenlő a karcállósággal!) PEI-skálán mérik: a PEI II. besorolású lapok a legkisebb kopásállóságúak, melyeket inkább kis terekbe, dekorációs céllal érdemes tenni, de például egy PEI IV-et már bátran tehetünk a lakás legforgalmasabb szobáiba is. Mint például ezt a PEI IV-es, Piraeus fantázianévre keresztelt, fautánzatú padlólapot, mely ugyanolyan szépen dekorálja a padlót, mint a falat is – plusz mindössze 2,580 forint/négyzetméter áron már hozzá is juthatsz:

A fautánzatú padlólapokból nagyon sokfélét találhatsz még, de egy bézsszínű greslap is nagyon szépen tud mutatni lakásban – kifejezetten olyan enteriőrökbe ajánljuk, melyek nem olyan világosak, mert a padló kellemesen meleg, világos színe a teret is fényesebbé teszi, valamint a tágasságérzet is sokkal inkább megnő, ha nem sötét lapokat használsz. A polírozott, anyagában színezett greslapok pedig kifejezetten jó választások egy sötétebb lakásba: a fényes, gyönyörű lapok nagyságrendekkel emelik egy-egy helyiség fényét!

A sötét greslapok is lehetnek persze roppant elegánsak és vonzóak – de, mint fent említettük, gondolj végig minden szempontot, mielőtt nagy tételben bevásárolnál belőle!

Ha neked is szimpatikus lett az egyik legkedveltebb burkolat, akkor a BAUHAUS oldalán is szemezgethetsz a hatalmas padlólap-választékból, vagy épp olyan kiegészítőket vehetsz meg, mint a flexibilis csemperagasztó. Ügyes burkolást kívánunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.