Avagy beelőzni a szomszéd rétjét, haladó szint.

Ha kerted van, akkor valamit máris tudunk rólad: egységes, zöld színben ragyogó fűtakaróról álmodsz. A szépségért viszont meg kell szenvedni: sok figyelmet és rendszeres karbantartást igényel a pázsit, amihez most adunk öt nagyon pro tippet!

Magvas gondolatok

Évente legalább egyszer érdemes utánvetni a füvet. A legfontosabb a megfelelő fűmag kiválasztása; a leggyakoribb típusok a pázsit-, sport-, taposást tűrő, nyírást ritkán igénylő, illetve az árnyék- vagy szárazságtűrő fűmagkeverékek. A pázsitfűmagok képezik a legszebb fűtakarót, de igénylik a rendszeres gondoskodást és öntözést.

A sport fűmagkeverékek jó ellenállóképességgl rendelkeznek, könnyebben regenerálódnak: leginkább gyerekek és házi kedvencek miatt ajánlott elvetni. A szárazságtűrő fűmagok jobban viselik az aszályos időket, a kert árnyékos részeire pedig az árnyéktűrő fűmagkeverék ajánlott. Akár többféle magot is elvethetünk szezon kezdetén, a kertrész funkciójának és elhelyezkedésének megfelelően.

A talaj titka avagy a gyepszellőztetés

Amatőrök sokszor nem tudják, miért is fontos mozzanata a fűápolásnak a gyepszellőztetés. Időről időre a gyakori csapadék miatt tömött pórusúvá válik a kertünk talaja; a gyepszellőztetés funkciója a talaj frissítése és fellazítása, extra oxigénnel való ellátása. Segít eltávolítani a talajon kialakult szerves réteget, ami főleg elhalt növényi anyagokból, mohából tevődik össze.

A kert sajátosságaitól függően használhatsz kézi gyepszellőztetőt, ami karom formájú fogakkal ellátott, gereblyére hasonlító eszköz. A piacon kaphatók komplett elektromos mélyszellőztető berendezések, ezekkel igen gyorsan nagy felületeket is meg tudsz dolgozni. A késeket illetve a kézi eszközt pár centi mélységre állítsuk be, és forgassuk fel vele a talajt: érdemes először a felszíni réteget megmozgatni, majd kicsit mélyebbre is szánthatunk vele.

Etesd a gyepedet!

Szellőztetés után kell elszórni a trágyát vagy a gyephez árusított tápanyagot. Ha kicsit ritkás a pázsit, akkor érdemes beszórni új vetőmagokkal, hiszen így azok közvetlenül a tápanyagban és az oxigéndús talajban tudnak fejlődni. Érdemes kikérni szakemberek véleményét az összetételről, a környezeti hatásokról és az ár/érték arányról – de általában ezeknél a termékeknél is igaz az, hogy a drágább verziók jobbak és szebbé teszik a gyepet.

Természetes öntözés

A kert egyik legjobb barátja az esővíz. Legelső pozitív tulajdonsága, hogy ingyen van: kis fáradtsággal sok pénzt spórolhatsz vele. Bár nem helyettesíti a háztartásban felhasznált összes vizet, de a kert öntözésére, WC öblítésére is teljesen jó. Környezetvédelmi szempontból is optimális, nem olyan kemény, mint a vezetékes vagy a fúrt kutakból származó víz, ezért érdemes esővízgyűjtő tartályokat beszerezni. Számos esztétikus gyűjtőedényt beszerezhetsz, melyek kerted díszeivé válhatnak és olyan termékekből is válogathatsz, amik megkönnyítik az esővíz végső felhasználását.

A fűnyírás alapszabályai

Gondoskodj a fűnyíró szokásos karbantartásáról! A kései mindig legyenek élesek, hiszen ha tompa állapotban használod, a fűszálakat tépdesni fogja, és ettől a gyep kinézete kaotikus, rendetlen lesz.

A rendszeres fűnyírás nem csak esztétikai kérdés, hanem a gyep állagát is dúsabbá teszi. Használhatsz kézi fűnyírót, ami igen praktikus a kerítés vagy a fal melletti részek gondozásánál.

Szép kertet kívánunk!

És ezt olvastad már?
Minden negyedik családi házon végezhetnek valamilyen felújítási munkát még az idén