Kemény százmilliárdokat vettünk már fel lakáshitelre, és a számláló tovább pörög.

Az építésre és korszerűsítésre, bővítésre felvett lakáshitelek is lökést kaphatnak az új lakástámogatási lépéseknek, köztük a falusi csoknak köszönhetően. A lakáshitelpiacon belül egyébként a használtlakás-vásárlás a legnépszerűbb cél, több mint 70 százalékos a részesedése.

A lakáshitelpiacon tarolnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek. A hivatalos jegybanki adatok szerint az idei első negyedévben több mint 200 milliárd forint összegben helyeztek ki a bankok lakáshitelt, ezen belül a használt lakásokra kért hitelek összege meghaladta a 142 milliárd forintot, ami 71 százalékos részesedést jelent. A lakásépítésre, lakásbővítésre igényelt lakáshitelek összege 26 milliárd forintra rúgott, ez pedig 13 százalékos szeletet jelentett a lakáshitelpiaci tortából: az építésre és bővítésre igényelt lakáshitelek iránt pedig nagyobb lesz az érdeklődés a júliustól elérhető új állami támogatás, a falusi csok indulása miatt.

Sok gyerek, sok :-*

Országszerte közel 2500 település érintett, az itt lévő ingatlanok vásárlására és ezzel együtt korszerűsítésére vagy bővítésére jár az állami támogatás, amelynek mértéke a gyermekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjed. Ehhez az érintettek kedvezményes, államilag támogatott – két gyermeknél 10 millió forintos, legalább három gyermeknél 15 millió forintos – lakáshitelt is igényelhetnek. A falusi csok szabályai viszont előírják, hogy a támogatott összegek felét szabad csak korszerűsítésre vagy bővítésre fordítani.

Amennyiben a kiszemelt ingatlan vételárát az igényelt összeg nem fedezi, akkor a hosszú távra megfelelő anyagi háttérrel rendelkező háztartások piaci hitelből kiegészíthetik azt. A házépítésre felvett 5 millió forintos, 10 éves futamidejű és végig fix törlesztőrészletű hitelek közül legkedvezőbbek teljes hiteldíjmutatója (thm) alig több mint 4 százalék volt. Így a havi kiadás 50-52 ezer forint. Érdemes hitelfelvétel előtt valamennyi bank ajánlatát megnézni, mert jelentősek lehetnek az eltérések.

“Amennyiben az állami támogatási rendszerben igényelhető összeg nem lenne elég a kiszemelt ingatlan megvételéhez és korszerűsítéséhez, akkor a teljes beruházást ki lehet egészíteni építésre, használt lakásra felvehető lakáshitellel, ha kisebb – 1-2 milliós – összegről van szó, akkor személyi kölcsönből is fedezhető.”

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy csak azoknak a háztartásoknak legyen opció kiegészítésként a piaci hitel, akik a hitelek törlesztését évtizedes időtávon is tudják vállalni, és valóban szükségük van nagyobb lakóingatlanra a falusi csoknak megfelelő települések egyikén.

Azért nézd át, mielőtt...

Általánosságban pedig végül elmondható, hogy nagyon sokan érdeklődnek az állami lakástámogatási rendszer új, júliustól elérhető csomagjai iránt. Sokan egyelőre kivárnak, böngészik a feltételeket, igyekeznek felkészülni a júliusi indulásra: azzal, hogy a napokban megjelent a falusi csok részletes szabályozása, várhatóan ennél is fokozott érdeklődés várható.

És ezt olvastad már?
Minden negyedik családi házon végezhetnek valamilyen felújítási munkát még az idén