Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tavaszi-nyári kültéri mulatságokra felkészítő dekorációs cikket azért nem egyszerű írni, mikor az elmúlt napokban azon tartja csuriban az ujját a fél ország, hogy HÓ ne essen. De azért előbb, vagy inkább utóbb, de el fog jönni a szép idő, amikor is nagyon hasznos lesz ez a pár kültéri fénydekorációs tipp.

Mire valóban beköszönt az a várva-várt tavasz (a nyárról már nem is beszélve), addigra jócskán ellátunk gyepápolási, kertbútorozási és térkőválasztási tippekkel, most pedig a nagyobb beruházást és energiabefektetést igénylő kültéri feladatokról a kellemesebb és jóval könnyebben kivitelezhető, kültéri lámpatippekkel.

Milyen a jó kültéri lámpa?

Először is természetesen le kell tisztázni, hogy kertről vagy teraszról beszélünk. Terasz esetében egyrészt jóval kisebb helyen kell megvalósítani a világítást, így az mindig költséghatékonyabb marad, mint egy nagy kert bevilágítása. Emellett praktikusabb is, mivel 1) a teraszok inkább tudnak fedettek lenni, mint a kertek, ezért nem is feltétlenül kell víz- és időjárásálló lámpákban gondolkoznod 2) a lakásodból kivezetve könnyen juthat áramhoz a terasz, míg egy kert esetében ez olykor teljesen új villanyhálózat kiépítését jelentheti.

Ennélfogva a teraszoknál sokkal nagyobb a variációs lehetőség – de nyugi, a kertedet sem hagyjuk cserben és ajánljunk egy-két igazán kiskapus megoldást, ha a legegyszerűbben szeretnéd létrehozni a leghangulatosabb világítást.

A jó kültéri lámpának nagyon hangulatosak a fényei. Egyrészt nem hideg, kék fényű lámpák, melyek inkább egy garázsfeljáró kivilágításánál praktikusak – ha a kertedet a családoddal és barátaiddal való kültéri szabadidős mókázásra szeretnéd kivilágítani, akkor mindenképpen olyan lámpát válassz, melynek fénye hosszútávon is nagyon kellemes, nem szúrja a szemet és csak hozzáad a hangulathoz. Úgyhogy javasolt a szórt, vékony fényű lámpák használata, méghozzá úgy, hogy ne egyetlen, centrális helyről jöjjön minden fény, hanem bumm bele, aggasd tele a fákat! Rakd fel azokat a lámpácskákat a ház oldalára! Lógasd végig az oszlopokat! Minél több helyről jönnek az apró fényforrások, annál meghittebb hangulatot teremthetsz.

Egy olcsó, bohém és környezetkímélő tipp

Ha nincs időd és anyagi kapacitásod kiépíteni egy teljes kültéri világításrendszert, akkor ez az ajánlatunk nagyon tetszeni fog. A kulcsszó: dekorációs szolárlámpa!

A szolárlámpák pontosan azt hozzák, amit a fentiekben javasoltunk: kedves fényekkel teszik otthonossá, hangulatossá, meghitté a kertet anélkül, hogy villanyszerelőt kéne hívnod és minden hónapban tördelned a kezed, vajon mennyit is fogyasztott a kültéri fény. Ugyanis ezek a színes, üvegnek tetsző műanyag lámpák száz százalékig napelemmel működnek; napközben töltenek, szürkületkor pedig, a beépített fotocelláknak köszönhetően automatikusan világítani kezd és ilyen iszonyú aranyos fénye van:

Az abszolút energiatakarékos lámpákat lila, zöld, fehér, piros és kék színben is elérheted mindössze 1290 forintos darabáron a Bauhausnál, mellyel kategóriájának kérdés nélkül legolcsóbb darabja. Balkonon, teraszon és kertben is egyaránt hozza a hangulatot, méghozzá anélkül, hogy a kisujjadat is meg kéne mozdítanod – egyszer leteszed vagy felakasztod, ő pedig már teszi is a dolgát!

Természetesen nem mindenki ennyire bohém talán, és szeretne valamivel elegánsabb kültéri világítóelemeket. Nekik nagyon ajánljuk a Bauhaus kültéri világítás szekcióját, melyben már 3990 forinttól lehet kültéri függesztékes csillárokat, klasszikus és modern kültéri falilámpákat vagy épp menő, mozgásérzékelős darabokat is.

Úgyhogy legyen akármilyen is a stílusod, a megfelelő kültéri világítás elengedhetetlen – és ha jól csinálod, akkor a kerted dísze lesz a fény! Kellemes tavaszi készülődést (és kevesebb havat) kívánunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.