Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Dekoratív, funkcionális, egyedi, elképesztően változatos – hozzá pedig nagyon tartós és még a pénztárcádat is jótékonyan kíméli. Összeraktunk néhány hasznos tudnivalót, mellyel a te teraszod vagy kerted is a legszebben fogadhatja a nyarat! Íme a nagy térkörkép.

Miért hasznos a térkő?

A gondozott, gyönyörű kert pompás éke a házadnak – melynek tökéletesítéséről itt olvashattál nálunk korábban gyepszellőztetés jelszóval. Azonban a szépen karbantartott kert kicsit olyan, mintha múzeumban lennél: nézni szabad, de hozzáérni már nem annyira. Persze a te kerted, azt teszel vele, amit szeretnél – viszont tuti ismered, milyen, mikor egy csatak házibuli után másnap az eddig csipesszel trimmelt gyeped tele van beletaposott cigicsikkekkel meg söröskupakokkal, a fű csomókban kiszakadt, a székek és asztalok hűlt helyei pedig mind mély lyukakkal emlékeztetnek az előző esti vandálkodásra. Nem, a kerted nem annyira szereti a grillezős, táncoslábú társaságot – a térkőnek viszont az égvilágon semmi baja sincs vele.

Strapabíró és könnyen takarítható, ami a gyepről aligha mondható el; egy kinti sütögetés, esti borozgatás, gyerekzsúr vagy valamilyen karcosabb techno-szeletelés is gond nélkül lezavarható rajta. Tehát praktikusságban elég verhetetlen a gyeppel szemben a térkő.

Nem lesz ettől túl rideg a kertem?

Ha úgy leburkolod, mint egy négysávos sugárutat, akkor igen, az lesz. De ne tegyél ilyen balgaságot: találd meg a balanszt a természet és a burkolat közt, hozd egyensúlyba a kertet a térkővel.

Ha szépen rakod ki az apró utakat és tereket a kertedben térkővel, akkor igazából már figyelmeztetned sem kell a társaságot, hogy ne lépjenek a féltve gondozott fűre – maga az anyaghasználat elválasztja a két egységet egymástól és az emberek ösztönösen nem is lépnek ki a „járdádról” és „főteredről” a fűre.

Hogyan alakítsam ki a kertemet térkövekkel?

Először is mérd fel a kerted adottságait és készíts tervrajzot arról, hol és hány négyzetmétert burkolnál le. Nézd meg, hogy ezáltal mennyi füves-virágos területet hagytál szabadon. Ha nem túl nagy kerttel gazdálkodsz, akkor túltolni sem érdemes: elegánsabb, ha keskenyebb térkő-ösvényeket és placcokat hozol létre, mintha minden szabad négyzetcentit letérköveznél. Gondolkodj útvonalakban! A bejárati ajtódtól érjen a garázsig? A bejárattól a hátsó ajtóig a ház mentén? A hátsó ajtónál szeretnél egy félhold alakú teret a kerti bútoroknak? Vagy egy díszes főkaputól a ház bejáratáig? Gondold végig ezeket az útvonalakat és tereket, számold össze a négyzetmétereket és jöhet is a konkrét térkőválasztás!

Milyen térkövet válasszak?

Számtalan méretben, színben, stílusban és formában lehet térköveket találni. Ha nem tudsz egy mellett elköteleződni, akkor szerencséd van: számos térkő remekül illik egymáshoz, az pedig már csak a te kreativitásodra és fantáziádra van bízva, hogyan variálod őket, milyen mintázatokat raksz ki!

Például ez a lent látható, La Terazza nevű térkő abszolút alapkő szürke színével és 20x10 centis méretével, melyet 44 forint/ darab vagy 2200 forint / négyzetméter áron (50 darab, szóval sokkal jobban megéri) szerezhetsz be a Bauhausnál.

Egy ilyen térkő stílusos, finom és minimál megoldás – de önmagában lehet, hogy elég egysíkú, úgyhogy érdemes más térkövekkel mintázatokat, szegélyeket kirakni benne!

Arra viszont figyelj, hogy a térkő illeszkedjen a kerti bútorokhoz (melyekből jópárat ajánlottunk itt!) színben és stílusban, valamint a ház falától, stílusától se üssön el, mert nagyon nem esztétikus! De amennyiben mindezeket betartod, szerintünk csakis nyerhetsz a térkővel. Úgyhogy nosza rajta, ha most elkezded, nyárra neked lesz a legpompább térköves kerted!

Ha még több kerti kiegészítő érdekel – például aranyos ágyásszegélyek és díszkavicsok vagy épp hasznos pázsitrácsok – akkor látogass el a Bauhaus kertépítés szekciójába a további kültéri termékekért. A térkő legyen veled!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.