Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ültetgetni nem lehet télen, de legalább van időd megtervezni álmaid kertjét. Mutatjuk, mire figyelj, és milyen csapdákat kerülj el!

Egyre hűvösebb szellők fújdogálnak, egyre kevesebbet vagyunk a szabadban, fokozatosan átveszik a hatalmat az indoor tevékenységek. Nyakunkon a Télapó meg a Jézuska, ilyenkor már nem igazán bíbelődünk a kerttel, minek is, úgyis hónapokra lefagy minden ott.

Hanem kertet tervezni éppen ideális időszak ez: azt a nyugalmat, amit rendes esetben megad egy kert, most megkaphatjuk, ha a nagy rohanásban időnként tartunk némi szünetet, és átgondoljuk, milyen kertet is akarunk. Tavasszal nem kell majd kapkodni, sőt profi, az igényeinkre szabott kertet kezdhetünk építeni.

De mire figyeljünk, hogyan tervezzünk, mi mindent várhatunk egy kerttől?

Alapvetően két fő célunk lehet a kerttel: kikapcsolódni vagy élelmet termelni. A kikapcsolódásba a zen-meditációtól kezdve a grillpartiig sok minden belefér, ahogy a termelésnél is gondolhatunk zöldségre, gyümölcsre vagy egyszerűen csak fűszerekre. Óh pardon, ha elég nagy a kert, elférhet még benne egy garázs vagy egy ilyen menő office is:

Ha tudjuk, mit várunk a kerttől, rátérhetünk a részletesebb tervezésre. Figyelembe kell vennünk az éghajlatot, és itt mindjárt óvatosnak kell lennünk: tapasztalt kertészek szerint érezhető a felmelegedés hatása, ezért érdemes néhány elterjedt sablont elengednünk.

A fenti cikkben extrém ötletek vannak, de alapvetően az őshonos növényzet telepítése célravezető, mert jobban érzi magát, könnyebb ápolni, és együtt is szebben mutatnak, mint egy "világválogatott".

Ha nem túl nagy a kerted, mégis termelnél növényeket, jó megoldás lehet egy-egy ágyást beültetni alapvető zöldségekkel, aminek díszítő funkciója is lehet, még kevesebb hely esetén pedig fűszereket termeszthetsz, akár függőlegesen is:

Miután inkább életmód- mint agro magazin vagyunk, egy fokkal érdekesebb most a pihenős, haverkodós kert.

A kert közel sem csak föld+növény, egy sereg kiegészítő létezhet, amelyekben többnyire keveredik a díszítő és a funkcionális jelleg. Gondosan ki kell találni, hová tegyél utakat, kis hidat, mesterséges tavat, medencét, szökőkutat, sziklát, szaletlit, pergolát, pihenőpadot, kőgrillezőt, hintaágyat, komposztálót, madáretetőt – már a felsorolásból is látszik, hogy egy komoly kert megtervezése már-már felér egy lakáséval.

Hogyan kezdjük hát a tervezést?

Mind minden más tervezésnél, itt is ki kell választani egy fókuszpontot, egy központi teret.

"Ki kell találni, mivel töltenéd ott az idődet, majd a benapozástól függően ezeket a funkciókat a megfelelő helyre pozicionálni, és ehhez igazítani a növényzetet is - magyarázza Tihanyi Dominika, az Újirány Csoport okleveles tájépítésze. - Például egy sütögetős rész mellé érdemes telepíteni a fűszernövényeket, vagy kis kiülős teraszrész is kerülhet mellé."

De akár több fókuszpont is lehet a kertben, mondjuk egy medencés és egy ebédelős rész, amelyek közé beékelődnek az intimebb, elvonulós területek, mint akár egy egyszerű gerendapad - jegyzi meg Tihanyi.

Gondoltuk, vannak alaptípusok, mint a japán vagy az angol kert, de egy tájépítész nem eszerint tervez, hanem "a helyi flórából kiindulva hozunk létre mikrotájakat, a napfényesebb részekre évelőket vagy virágos cserjéket, esetleg fűszernövényeket teszünk, az árnyékos területeken pedig erdei hangulatot adunk vissza árnyékévelőkkel, árnyéktűrő cserjékkel."

És vannak elkerülendő csapdák is, például "a tuják és ciprusok eléggé tájidegen növények itthon, de a 90-es évektől nagyon elterjedtek.

Ezek lombhullatók, nem lombhullatóból pedig a tiszafát lehet ajánlani. Érdemes tehát helyi növényeket használni, mert nem tájidegen képet kapunk, és a fenntartása is sokkal könnyebb." Nagyon előremutató az önfenntartó évelő társulások létrehozása, amelyhez már útmutatók is vannak.

Lehetnek keleties hatások, de a konkrét japán kert elég ritka

Léteznek speciális dolgok, mint a mulcs vagy a vakondháló, amelyek "praktikus dolgok, de mindig a megrendelő dönti el, hogy mire van pénz.

A gyepszőnyeghez vannak különféle fűmag keverékek, de faiskolákban, mezőgazdasági boltokban akár speciális keverékeket is kérhetünk, mondjuk az adott terület adottságait jobban bírókat.

De honnan tudjuk, hogy meszes-e a talaj?

"Lehet mintát venni, de itthon alapvetően nem nagyon van savanyú talaj, az inkább a fenyvesekre jellemző - mondja Tihanyi. - Lehet savanyíttatni a talajt, ha olyan növényeket szeretnénk, de ez rendkívül drága. Érdemes viszont figyelni ásáskor, mert ha előkerül valami a földből, akár egy nagyobb mészkő, azt felhasználhatjuk dísznek, kiülőnek."

És milyen hosszan tart ez a paradicsomi állapot? Nos ez csak rajtad múlik. A kertet nyilvánvalóan folyamatosan (eh, legalábbis rendszeresen) gondozni kell – akkor csinálod jól, ha az erre fordított időt még nem érzed macerának, hanem a kert ápolása is örömforrás, ahogy persze maga a kert is.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.