Egyrészről csökkent a kereslet, egy meglepő helyen viszont nőttek a számok a fővárosi lakáspiacon.

A budapesti használt lakások piacán a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, részben azért, mert a befektetési célú vásárlók aktivitása jelentősen csökkent a szuperállampapír bevezetésének köszönhetően. Az ingatlan.com ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzésében pedig arra kereste a választ, hogy a különböző árkategóriájú lakások iránti kereslet hogyan alakult.

Kettős hatás fékezi az áramelkedést

A legújabb adatokból a budapesti lakásárakat befolyásoló kettősség rajzolódik ki; a nyár óta csökkenő budapesti kereslet miatt ugyanis egyre tovább tovább tart az ingatlanok értékesítése, ami növekvő kínálattal párosul. A két hatás pedig összességében lelassíthatja a fővárosi árnövekedést.

A drágább népszerűbb?

Az ingatlan.com elemzése szerint június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet majdnem 50 százalékkal, a 30-40 millió forintos lakásoknál pedig 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 40-50 millió forintos lakások esetében pedig 10 százalékos a keresletcsökkenés következett be. Az 50-70 millió forintos sávban pedig minimális csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható. A 20-30 milliós ársávban található ingatlanok iránti érdeklődések számának visszaesése annak is köszönhető, hogy tavalyhoz képest mintegy 25 százalékkal csökkent a kínálat ebben az árkategóriában.

A drágább lakásoknál ugyanakkor erősebb a kereslet: a 70-80 millió forintos táborba tartozó lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliósokra pedig 16 százalékkal lett nagyobb az igény. Éves szinten nőtt a kereslet a drágább lakások iránt, ám az érdeklődők száma természetesen alacsonyabb, mint az olcsóbb lakások esetében. A 70-80 milliós lakásokat például ötödannyian keresik, mint a 30-40 milliós ingatlanokat.

És ezt olvastad már?
Dzsungelautó, ciprusi lakások, jó és rossz hitelek