Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Igen, ilyen is van. Most pedig megtudhatod, mivel okosabb egy okostégla a simánál.

Nem kell mondani, hogy a tégla a legismertebb falazóanyag; már évezredek óta ötös bizonyítvánnyal végez. Úgyhogy ha a téglát választod, akkor biztos lehetsz benne, hogy olyan rosszul nem döntöttél. Az okostégla viszont a szakértők szerint még a téglánál is jobb választás. De vajon mit tudnak az okostéglák, amivel okosabbak a téglánál? Mondjuk is!

- hívják fel a figyelmet az országos építőanyag-kereskedő hálózat szakértői. A tégla a legismertebb falazóanyag, a levegő pedig kiváló hőszigetelő. A fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik. Az intelligens otthonok alapját pedig azok az okos falazási rendszerek teremtik meg, amelyek az energiahatékonysági mutatóik alapján eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben. De vajon mihez kezdenek az okostéglák ezzel a levegővel a tégla belsejében?

Miért okos?

Minél több levegőréteg található meg egy szerkezetben, illetve a hőnek minél nagyobb utat kell megtenni a tégla zegzugos labirintusszerkezetében, annál jobb a hőszigetelő képessége. Az okostéglák üregszerkezetében jóval hosszabb utat kell megtennie a levegőnek, mint a korábbi, hagyományos téglákban. A különleges üregszerkezet a levegőt sokkal hosszabb útra tereli a tégla belsejében, és ezért jobban tartja a meleget, ezért például nehezebben hűl ki a ház. Ez több szempontból is jó: egyrészt így nincs szükség utólagos szigetelési munkákra, másrészt a végeredmény is sokkal ellenállóbb, sőt, a tégla belsejében helyet kapó szigetelés teljes mértékben tűzálló.

Milyen fajtái vannak?

Három fajtája van. Az egyik az üreges „klíma”, ahol a tégla egyedien tervezett szerkezete biztosítja a kívánt hőszigetelő hatást. A leginkább hőszigetelő variáns, ahogy a neve is mutatja, a „thermo”, itt a tégla üregei a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bíró kőzetgyapottal vannak feltöltve, így biztosítja a lehető leghatékonyabb hőszigetelést. A harmadik, más kategóriát képviselő alfaja a hangszigetelő tégla, amely a hő helyett a hangszigetelésben nyújtja a maximumot. Ez nem annyira a külső, hanem inkább a belső, térelválasztó falazat kialakításánál ajánlott.

Megéri?

A tégla kiválasztásán sokan nem gondolkodnak, vagy egyszerűen a legolcsóbbnak tűnő megoldást választják. A falszerkezet hőszigetelő képességének legalább felét a tégla adja, a fűtési energiának pedig nagyjából egyharmada távozik innen a nem megfelelő rendszer miatt. Feltétlenül szükséges a megfontolt, szakértői ajánláson alapuló döntés meghozatala és a minőségi alapanyagok választása.

- hangsúlyozzák az országos építőanyag-kereskedelmi hálózat energetikai szakértői. Úgyhogy megéri? Szerintünk igen!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.