Négy elengedhetetlen tudnivaló, ha télen lakásfestésbe kezdenél
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A nagy lakás- és házfelújításokat, festéseket általában a tavaszi-nyári szezonra időzítjük (nem véletlenül), de mi történik akkor, ha lakásvásárlás, költözés vagy valami más miatt a renoválást muszáj télen elvégezni? No pánik, meg lehet csinálni, ha erre a négy dologra mindennél jobban odafigyelsz!

Megfelelő körültekintéssel télen, hideg időben is dolgozhatsz tartósan és szépen, de mindenképpen számolnod kell azzal, hogy lassabban haladnak majd a munkálatok, és a fűtésszámlád is vaskosabb lesz. Íme a négy pont, amire érdemes odafigyelni, ha a cidrisebb hónapokban vagy kénytelen kisebb-nagyobb felújítást végezni.

1: Megfelelő hőmérséklet

Az egyik legfontosabb, amire ügyelned kell, az a hőmérséklet.

– hangsúlyozta Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikus szakembere. Persze nem mindegy, hogy családi házról vagy olyan társasházi vagy panellakásról van szó, amit körbefűtenek a szomszédok, de mindegyik helyzetre egyformán igaz, hogy a kihűlt falakat elő kell készíteni, ezért már a festés előtti egy-másfél hónapban meg kell kezdeni az intenzív fűtést, hogy ne csak a levegő melegedjen át.

Kerüld a hősugárzók használatát, mert vizet termelnek, és a lecsapódó párával később meggyűlhet a bajod. Mindenképpen segít, ha a lakás több pontján folyamatosan méred a hőmérsékletet: például a csillárra vagy a szobák közepén más módon fellógatsz egy-egy hőmérőt, illetve a fal felé fordítva is felteszel egyet, amely közvetlenül méri a hőfokot – így tudod mérni, mikor állnak a falak készen a munka megkezdésére. Plusz tipp: érdemes a hosszú távú időjárás-előrejelzést is figyelni: mikor várható lehűlés vagy enyhülés.

2: Hosszabb száradási időkkel számolj

A száradás során komoly ellenség a pára, ezért szellőztess sokat, óránként 15-20 percet akár, de itt is tartsd szem előtt az aktuális időjárást! Ha csapadékos, nedves idő van kint, akkor félóránként két perc is elegendő, ha ennél többet tartjuk nyitva a nyílászárókat, a pára nem távozik, hanem inkább bejön a lakásba. A szellőzést és száradást ventilátorokkal tudod gyorsítani: ezek szinte elengedhetetlenek.

3: Minőségi anyagok és óvatos tárolás

Érdemes továbbá jó minőségű, egy rétegben is kiválóan fedő és gyorsan száradó festéket választani. A száradási idő is megnövekszik télen: a festéken megjelölt általában 2-3 órás intervallumot nyugodtan megduplázhatod, hogy megfelelően kössenek meg a felvitt anyagok. Szerencsére a glett kötési ideje télen és nyáron is ugyanannyi, azonban nagyon figyelj az anyagok felhasználási útmutatóira. 40-60 perc nyitva töltött időn túl már ne használj a glettet, mert visszaázhat, így nem köt majd megfelelően. És persze a mélyalapozásról se feledkezz meg festés előtt.

A munkák során, mind pedig azt követően ügyelj rá, hogy a beltéri festékeket, diszperziós anyagokat fénytől védett, hűvös helyre tedd és külön figyelj arra, hogy ne menjen 5 fok alá a hőmérséklet, különben tönkremegy a kötőanyag, és a festék a felvitelt követően le fog porladni.

4: Vigyázzunk a bútorokkal!

Fontos az is, hogy a szekrényeket, nagyobb bútorokat tavaszig ne told a frissen festett falra: lehetőség szerint hagyj 15-20 cm távolságot, hogy elkerüld a gombásodást. Lényeges, hogy a mélyebb rétegek is ki tudjanak szellőzni, mert különben nagyon is lehet, hogy penészfoltokat találsz a falon és ezt később már jóval nehezebb orvosolni.

Úgyhogy ha lehet, szerintünk próbáld meg megvárni a tavaszt ezekkel a munkákkal; de ha muszáj télen belevágni, akkor reméljük, segítettünk ezekkel a tippekkel. Sok sikert! 

(Képek: Poli-Farbe, Pinterest) 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.