New York ontja magából a vibe-ot, legyen szó mámoros éjszakai életről, meghitt parkokról, ikonikus helyekről, szimpla nagyvárosi sétáról – vagy éppen különös, formabontó, lenyűgöző házakról.

Kedvenc amerikai metropoliszunk ontja magából a vibe-ot, legyen szó mámoros éjszakai életről, meghitt parkokról, ikonikus vagy rejtett helyekről, szimpla nagyvárosi sétáról – vagy különös, formabontó, lenyűgöző házakról. Utóbbiakat szedtük most össze.

Sörfőzde volt Bushwickban, társasház lett belőle

Ugyan nem Bushwick számít Brooklyn legelőkelőbb részének, de folyamatosan változik és fejlődik, amire a legjobb és legújabb példa ez a cseppnyit futurisztikus hatású épület. Brooklyn hangulata az utóbbi esztendőkben a művészi és az alternatív irány felé tendál, úgyhogy nem véletlenül pingáltak tíz óriásfestményt az 54 Nollnál felépített lakóház belső falaira. A tíz alkotásból öt az épületek között berendezett szépséges parkból is látható, a többiben a majdani bérlők és tulajdonosok gyönyörködhetnek.

A kis zöld sétánya mellett a mélyen süllyesztett rozsdás ablakai keltik fel a figyelmet, nem beszélve a folyosóiról, melynek falait az említett színes képek díszítik. Eléggé inspiráló hangulatú és panorámájú stúdiók várják a művészlelkű és a kreatív vénával megáldott bérlőket, de kétszobás apartmanokat is rejt az épületegyüttes. A kisebb stúdiókért kétezer-egyszáz, a kétszobás lakásokért nagyjából háromezer-hatszáz dollárt kell kicsengetniük havonta.

Így lett egy patinás sörfőzdéből kivételes társasház New Yorkban - Roadster

Egykoron a Rheingold itt munkálkodó sörfőzdéje vonzotta ide a brooklyniakat, hamarosan New York Bushwick negyedének egyik legkeresettebb társasháza lehet ez az ODA Architecture által valóra váltott kilencszáz lakásos épület. A Denizent direkte a bushwickiaknak tervezték. Ugyan nem ez a környék számít Brooklyn legelőkelőbb részének, de folyamatosan változik és fejlődik, amire a legjobb és legújabb példa ez a cseppnyit futurisztikus hatású épület.

Panoráma-bajnok a Sohóból

A harmincemeletes, száztizenöt apartmanos felhőkarcoló még épül-szépül a lüktető Sohóban, várhatóan év végére fejezik be. A majdnem hétezer négyzetméteres üvegmonstrumot a legendás olasz Renzo Piano irodája tervezte, méghozzá a mester első New York-i lakóházas projektjeként. Ez a lenyűgöző ikertornyos épület minden irányban fantasztikus kilátást nyújt a másodpercre sem pihenő metropoliszra.

A felszereltségét illetően természetesen prémium élményeket kaphatnak a lakók: huszonnégy órás portaszolgálatot, privát autóbejárót, hatalmas fedett uszodát, fitneszközpontot, könyvtárat, gyógyfürdőt és szaunát, belső, parkosított társalgót, bárt és két, méretes teraszt. Az apartmanok egytől négyszobás verzióig választhatóak 1590-től 8450 dolláros négyzetméteráron. Odafönt 360 fokos New York-i panoráma várja a tulajdonost a hömpölygő Hudson-folyó látványával, a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal, saját szabadtéri medencével és tetőterasszal.

Megvan a New York-i panorámás penthouse-ok új királya - Roadster

565 Broome Soho Penthouse. Azt beszélik, itt találjuk New York egyik legszebb kilátását. Nem könnyű igazságot tenni egy olyan városban, ahol a Top of the Rock vagy a One World Observatory hasonló címet aggat magára, de a penthouse-ok különversenyében alighanem megkapja a panoráma-aranyérmet.

Minden a feje tetejére állt a Lower East Side-on

A területrendezési törvények kiskapuit rendre megtaláló ODA minden létező szabad helyet igyekszik kihasználni a hatalmas városban, legyen az akármilyen szűkös, vagy nehezen beépíthető placc. Ismét találtak ilyet a város egyik legmodernebb negyedének központjában, a rengeteg új építésű házzal, valamint bárral, étteremmel és múzeummal felpumpált Lower East Side-on. Egyik legújabb projektjében az ODA olyan szándékosan merész dizájnnal megálmodott épületet akart, ami évek múltán ikonikus státuszba léphet – ez lett végül a Norfolkban, a Delancey és a Rivington sarkán felhúzott, fejjel lefelé fordított ultramodern ház.

A harminchat méter magas, négyezer-hatszáz négyzetméteres lakóházat egy viszonylag keskeny telken voltak kénytelenek felépíteni, de szerencsére a felfelé terjeszkedéssel ezúttal sem volt gond. Az ég helyett lefelé kúszó ház ezzel a megoldással nagyobb életteret kínál, és így többen élvezhetik a napfényt és a világosságot, valamint a város nyújtotta prémium panorámát, amihez a tetőtéren kialakított terasz is hozzájárul. Ami az apartmanokat illeti, padlótól mennyezetig érő kétszárnyú ablakok engedik be a napfényt, az alapot pedig tölgyfapadló jelenti. A hatalmas kádakkal felszerelt fürdőszobákban viszont a márvány vette át az uralmat. A lakások árai hétszázezer és 6,7 millió dollár közötti áron mozognak.

Most már a fejjel lefelé fordított ház sem hiányzik New Yorkból - Roadster

Hogy New Yorkban bármi megtörténhet és tényleg semmin sem szabad meglepődni, azt jó ideje sejtjük, de egy fejjel lefelé fordított lakóházra azért nem számítottunk. A területrendezési törvények kiskapuit rendre megtaláló ODA minden létező szabad helyet igyekszik kihasználni a hatalmas városban, legyen az akármilyen szűkös, vagy nehezen beépíthető placc.

Ez már másik szint, még Long Islanden is

A pontos helyszín a bridgehamptoni Dune Road, kiváló adottságokkal: a vékony földnyelv egyik oldalán az Atlanti-óceán, a másikon a Mecox-öböl nyúlik el, reggelente tehát el lehet dönteni, hogy szörfözni, csónakázni, úszni vagy horgászni szeretnénk. A kiváló adottságokból pedig kihozza a maximumot a 30 millió dolláros villa a hatalmas üvegfelületeivel, és a gondosan berendezett tetejével. Ultramodern épület festői környezetben – nem csoda, ha néhányan szinte műalkotásnak tartják a Dune Road-i házat. Négy tágas szintet találni az épületben (lift az árban), a csupaüveg falak pedig minden szinten, minden egyes szobában nagylelkűen beeresztik a fényt és a panorámát. Persze a Lutron elektronikus árnyékolói bevetésre készen állnak, ha nem akarnánk, hogy kívülről belássanak.

A kőpadlós földszintnek két külön bejárata van. Jókora tárolóhelyiséget hagytak a szörfdeszkák, a jetski, a biciklik, a fűnyíró, és még ki tudja, mi minden számára. Elég tágas a háromautós garázs is, amelyben külön töltőállomás jut az elektromos autónak. Öt hálószoba szerénykedik az első emeleten, a legfontosabb közülük egy szeparált, északi fekvésű teraszt kapott. A teraszhoz fűtés és saját hangrendszer is dukál, no meg tiszta üveg korlát, fapadló és tíkfa mennyezet. A panoráma az óceánnal és az öböllel verhetetlen, ez a szint tehát egy külön világ, de ezt elmondhatjuk a ház egészéről is.

Ez az a lakás, amiért hajlandóak volnánk eljárni minden lakógyűlésre - Roadster

Több mint huszonöt éves múlt áll az amerikai Barnes Coy Architechts iroda mögött, amely elsősorban New York államban és a karibi térségben aktív. „Architektúra, nagy A-val" - jelöli ki a hitvallását a luxuslakásokra szakosodott cég. Az alapító építészek, Robert Barnes és Cristopher Coy már több mint kétszázötven projektet vezényeltek le, a sikert pedig nem feltétlenül dollárban vagy díjakban mérik, hanem például visszatérő ügyfelekben.

Ez is érdekelhet:

A város, ahol nincs idő meglepődni - Négynapos túra New Yorkban - Roadster

Biztosan nem a bolygó legtisztább városa, de hogy mágnesként vonzza az embert, azt nem lehet elvenni tőle. New Yorkban jártunk, ahol felmásztunk a tetejébe, átléptük a határokat, megszólított minket az elnök, és még Carrie Bradshaw-hoz is bekopogtattunk volna, ha nincs lelakatolva a lakásának ajtaja.

(Fotók: 6sqft.com, cityrealty.com, ODA)

És ezt olvastad már?
Egyetlen ábrán, melyik helyiségben hány fok a legjobb