Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Fojtogat az időhiány, rohansz, kapkodsz, a karácsony után pedig újabb ünnep jön. Öröm lesz egy rakás házibulival lezárni az évet, de sajna közben rendet is kell tartania valakinek. Frankó lenne a takarítást mindenestül rásózni valami távvezérelt robotra! Várjunk csak...

Közelegnek az ünnepek, időből egyre kevesebb van, porból meg egyre több. A lakásra ilyenkor jobb nem is gondolni: nagytakarítás karácsony előtt és után, aztán jön a szilveszter, a pótszilveszter, és már be is indul az új év.

Egy ideje nem teknőben mosunk, sőt mosogatógép is van már sok háztartásban, úgyhogy lassan a takarítás az utolsó házimunka, amivel pepecselni kell.

Illetve ezzel sem kell ma már, és most nem az okosotthonok valamilyen kifürkészhetetlen trükkjére gondolunk. Ma már nagyon profi robotporszívók vannak, mellesleg ajándéknak sem utolsó ötlet, így aztán két legyet üthetsz egy csapásra – lesz, aki feltakarítja majd.

Az előző generációs robotok sem voltak éppen elmaradottak, mert csak elindítottad, és ő elvégezte a piszkos munkát, te pedig bármit, amit közben akartál. De a mostani modellek két szempontból is szintet léptek: applikációról működtethetőek, és érzékelik a különböző felületeket.

Szóval, ha munka után dolgod van, csak egy gombnyomás az okostelón, és Robi (vagy becézd, ahogy szeretnéd) nekilát otthon a melónak. A gép minden felülettel elbánik, és már bocsánat, de jobban is, mint Te, mert például szőnyeget érzékelvén extra szívóerőre kapcsol.

Már az elődök is jól birkóztak meg az akadályokkal (lépcső, székláb, ágy alatti terület), de ebben is nagyot lépett előre a technika. Nem gond, ha elöl felejtetted a kutyatálat, mert a gép szépen kikerüli; az ágy alá is befér, hiszen pont így tervezték; ha neki is koccan valaminek, nem borogatja fel, mert mindezt tompán, finoman teszi; és még a lépcsőről sem esik le.

Hirtelen szerveztetek egy haveri összeröffenést, gyorsan még elugranál sörért, de nem ártana, ha legalább a konyhát meg a nappalit kitakarítaná valaki? A Roomba 980-as applikációján keresztül elindíthatod a takarítást, és mire hazaérsz, már indulhat is a buli. Nem véletlenül használják a robotporszívókat már több mint húszmillió háztartásban a világon.

Minimális karbantartást igényel, önállóan visszamegy a dokkolóba a munka végén, hogy feltöltődjön kicsit (megérdemli), és van egy szerfelett hasznos funkciója: foltszerűen is feltakarít külön részeket, ha például gólörömnél kiborítjátok a sósat, a legkülönbözőbb szilveszteri balesetekről nem is beszélve.

Csupa praktikum, értelmes, jól használható funkció. Ám a filozofikus vonása talán a legfontosabb, mert időt takarít meg, ami a legdrágább kincs manapság. Ha tisztaságmániás vagy, felbecsülhetetlen, mennyit nyersz vele: akár fixen beprogramozhatod, hogy mindennap takarítson ki, amíg munkában vagy, tehát tiszta lakásba térsz haza, annál is inkább, mert a Roomba 980-as nem kavarja fel a szálló port, hanem begyűjti.

Nincs más teendőd, mint várni, míg jelez az app, hogy végzett a munkával. Ennyi csupán a takarítás, ha van egy robotod.

(hirdetés)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.