Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Trendmustrázunk otthon témában, úgyhogy ha szeretnéd vagányabbá tenni a pecódat idén, érdemes velünk tartani!

Minden évnek vagy pár évnek megvannak a maga otthontrendjei: az elmúlt 3 évet például erőteljesen leuralták a skandináv lelassulás és minimalizmus életfilozófiái (minden Instagramcsapból hygge, lagom és sisu folyt és mindez kihatott a lakberendezés lecsupaszítására, a természetes anyagokhoz való visszatérésre is stb.), az előtte lévő években pedig a favágószexuális hipszterfaj megjelenésével az otthonokba is beszivárogtak az analóg tárgyak, a helyi tervezők egyedi darabjai, az organikusabb berendezkedés. Most összegyűjtöttük azokat a trendpontokat, amelyek egyenlőre elég erősen jellemzik a 2019-es év lakberendezését.

Egészség, okoscuccok és kényelem

A New York Times kutatása szerint mostanában nagyságrendekkel többet költünk olyan kényelmi, de nem látványos lakberendezési részletekre, mint egy tökéletes matrac, amin ki tudjuk magunkat pihenni. Emellett a kényelmünket (és egészségünket) okos berendezésekkel is szeretjük biztosítani: légszennyezettség-mérő okoskészülékektől a légtisztító berendezéseken át idén egyre inkább szeretnénk az otthonunkban egészséges légkört. Valamint megnövekedett a lakásban tartott növények mennyisége is, ami egyrészt baromi jól mutat, másrészt ingyen és bérmentve tisztítja is a lakás levegőjét. Szintén népszerűek a saját minikertek lakásban (fadobozokban például), amelyekben saját magunk termeszthetünk kisebb növényeket evésre vagy épp fűszerezésre.

A tapintás fontossága

Mivel a legtöbbünk rengeteg időt tölt laptop, számítógép vagy telefon (és társai, tablet stb.) előtt, ezért nem meglepő, hogy sokan vágyódunk a tapintható, nem kétdimenzióban létező élmények után. A lakberendezésben idén megfigyelhetőek a taktilis stimulálást erősebben ingerlő darabok: puha, érdes, selymes, rücskös, bársonyos szőnyegek, padlók, függönyök és sok egyéb.

Újrafelfedezett megmunkálás és anyagok

A tapinthatósághoz és a fenntarthatósághoz csapódva idén egyre jobban felfedezzük a régi anyagmegmunkálásokat: például a szövés, fonás, agyagozás helyben készült, egyedi termékeit már sokkal szívesebben vásároljuk meg az otthonunkba, mint a korábbi években.

Nosztalgia

Míg pár évvel ezelőtt a teljes lecsupaszítás volt a trendi, most visszacsorognak a nosztalgiához, családi emlékekhez, gyerekkorhoz kötődő belsőépítészeti és lakberendezési vonalak. A modern helyett gyakran a régit keressük: legyen az egy állólámpa, egy komód, egy Pókemberes poszter, egy tükör vagy nagymamánk terítője, az olykor személytelenné váló digitális világból kilépve otthonunkban szeretjük az ismerős, komfortérzetet nyújtó darabokat is elhelyezni (szinte függetlenül attól, hogy menő-e vagy sem).

Szoftskandináv

A nagy északi mánia az idei évre ha nem is csengett le, de lényegesen lehalkult és inkább az otthonok szerkezetében van jelen (kezeletlen világos faajtók, fehér falak, monokrómabb alapszínek a dominánsan nagy felületeken stb.) semmint a bútorozásban és a dekorációban; abban a bárányszőr szőnyegen kívül idén a lakbertrendekben már szinte semmi nem emlékeztet az elmúlt pár év nagy skandinávcunamijára.

+1 Pantone-szín

Végül pedig minden évben van ugye egy Pantone-skálás szín, ami az adott év színe – ez most a Living Coral, egy intenzív, pirosas-barackszín-korall árnyalat, ami persze a dizájnba is becsorgott idén és sok lakásban fel lehet fedezni az új Pantone-árnyalatot 2019-ben.

Úgyhogy ha egy kicsit újradekorálnád az otthonod, akkor a címszavak: több egészség és tudatosság, több nosztalgia, kicsit kevesebb észak és a végére egy csepp korall!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.