Ha nagytakarítás helyett nagyfelújításba vágnál a konyhádban, van pár dolog, amire nagyon is érdemes odafigyelni. Erre a négyre biztosan.

A tavasz kezdetével a legtöbben úgy belekezdünk a kicsinosításba, mintha nem lenne holnap: van, ahol ez csak egy nagytakarítást jelent, de sokaknál tavaszra érik mega lakás és egyúttal a konyha felújításának kérdésköre is.Egy konyha átalakításának megtervezése már elsőre sem tűnik katonadolognak: nehéz megtalálni a megfelelő asztalost, hónapokig kell várni a kivitelezésre, a bútorok egyáltalán nem illenek a többi berendezéshez és végül az eredmény az, hogy az elképzeltálomhelyiség helyett lesz egy „annyira nem is rossz” konyhád. Azért, hogy ezeket a csapdákat elkerüld, most segítünk pár sorban, hogy mire figyelj a konyhád kialakításakor.

1: Legyen világosság!

Ha még csak most tervezed a lakást, akkor érdemes minél naposabb területet választani a konyhának, ugyanis előnyös, ha a sütő és a tárolók természetes fénnyel vannak megvilágítva. Ezzel amellett, hogy a saját főzési/sütési munkádat is megkönnyíted, a takarításról és a rend későbbi fenntartásáról is egyszerűbben tudsz majd gondoskodni. Persze előfordulhat, hogy a lakás tájolása miatt a helyiség nem elég világos: ebben az esetben érdemes több, kisebb fényforrást is előre betervezni, amellyel jól láthatóvá válik a teljes munkaterület.

2: Optikai tuning

A társasházakban gyakran viszonylag kisebb területű, fix kialakítású konyhák vannak, így nehezebb dolgod lehet a bútorok és gépek áthelyezésével vagy variálásával. Viszont optikailag a teret könnyen tágíthatod, ha kontrasztos színekből álló konyhát tervezel: például ha egy sötét padlólaphoz vagy parkettához szürke alsó blokkot és fehér felső elemeket használsz. Egy másik vagány opció, amikor a konyhabútor ajtaja keresztben csíkos, kéttónusú dizájnnal van díszítve: ezzel praktikusan és stílusosan nyithatod meg az amúgy szűkös teret.

3: Idei színekre hangolva

A színekhez alapvető tanács, hogy ne legyenek túl hidegek az árnyalatok, így lágyíthatod a lakásod karakterét. Amennyiben nyitott vagy az újdonságok iránt, csak mondjuk, hogy az idén a trüffelbarna tölgy, a kasmírszürke és a klasszikus fehér számítanak a legdivatosabb árnyalatoknak. Ezek a bútorok ráadásul egyre gyakrabban jelennek meg beton jellegű munkalapokkal kombinálva, ami nagyon urbánus és indusztriális ízt visz a konyhába. Azon túl, hogy segít optikailag tágítani a teret, a kontrasztos dizájnnak egy fontos alapszabálya van: ha sötét a munkalap, akkor legyen világos a bútorfront és fordítva. Ez nem csak stílusos és idén nagyon trendi látványt eredményez, de a lakás karakteréhez is hozzáad.

4: Beépített praktikum

Az egységes kinézet érdekében érdemes beépíthető konyhagépeket választani. Ezek ma már olyan méretben készülnek, hogy nem kényszerülsz miattuk kompromisszumokra, azaz a készülékek hasznos terei már nem (vagy csak alig) maradnak el szabadon a álló eszközökétől. A kiválasztáskor amellett, hogy a rendelkezésre álló helyről sem felejtkezel meg, válassz minél energiahatékonyabb berendezéseket, ezek ugyanis belátható időn belül visszahozhatják azt a pluszköltséget, amennyivel többe kerülnek az átlagos társaiknál – továbbá helytakarékos megoldás lehet akár multifunkcionális készülékeket választani.

Úgyhogy ügyesen azzal a felújítással a boszorkánykonyhában!

A legjobb férfigardróbokért pedig erre parancsolj:

És ezt olvastad már?
Az akkus gépek elhozták nekünk a munka szabadságát