Kész, megtaláltuk az idei kedvenc szavunkat.

Északról már nagyon sok olyan szót kaptunk, melyek egy-egy olyan életfilozófiát írnak körül, amit érdemes követni vagy legalábbis ismerni. Ilyen a svéd/norvég lagom, ami a mértékletes életre tanít és azt mondja: „se több, se kevesebb nem kell, épp annyi, amennyi elég”. Ugyanígy söpört végig a dán hygge is: a hangulat, amit képileg úgy illusztrálhatnánk, hogy tökéletes komfortban bekuckózol a kályha előtt, lényegében pedig a lelassulást, az egymásra hangolódást és a békés jólét érzését jelenti.

Utána jött még egy skandináv életfilozófia: a finnek sisuja, ami a változásokkal szembeni bátor hozzáállást és valamiféle „acélos ruganyosságot” jelent és a svédek fikája (ejtsd.: fejka), ami dióhéjban a közös kávézás és offline együtt töltött idő szava.

De a bombaszót, a skandináv életfilozófiák golden buzzerjét év végére sikerült meglelnünk. Ez pedig a kalsarikänni, azaz az otthon alsóneműben ivás művészete. A dolog lényege, hogy otthon vagy és teljes relaxáltságban, a kedvenc alsódban iszol a lakásodban/házadban és lényegében azt csinálsz, amit csak szeretnél – nem kötnek a kocsmák olyan etikettszabályai, mint a ruházat vagy hogy meg kell szólalni, ha kérdeznek: egész egyszerűen az otthoni iszogatós ellazulás ez, melyet a kedvenc alsódban végzel.

És teljesen egyetértünk, mert tudjuk milyen, mikor munka után este szívesen innál valamit, ellenben elképesztő módon nincs kedved kimozdulni, emberek között lenni, felöltözni normálisan, folyton a pulthoz menni italért, vetíteni egy pózt az ismerőseiddel, vetíteni azt, hogy fel vagy pörögve a társasági életre, mikor igazából csak otthon lennél pár sörrel a kedvenc bő boxeredben, kicsit feslett pólódban és iszogatnál, ahogy kedved tartja.

Csak ezt a tevékenységet valamiért úgy sejtjük, hogy sokan alkoholizmusnak hívnák, mert egyedül csinálod és nem mint „szociális ivást” - épp ezért nagyon bírjuk, hogy a finneknek van egy szavuk, ami ezt legitimebbé teszi és nem valami olyan dologgá, ami után mardos a bűntudat, mert azt hiteti el veled a társadalom, hogy elindultál a lejtőn. Erről szól többek között Miska Rantanen finn író legújabb könyve is, a Päntsdrunk: Kalsarikänni, The Finnish Path to Relaxation (azaz kb.: Boxerrészeg: Kalsarikänni, avagy így lazítänak a finnek).

A műveletet amúgy szerintünk lehet többesben is csinálni: például a barátnőddel netflixezés közben borozni és összebújni, vagy egy jó barátoddal meccset nézni pár sörrel a nappaliban, a kanapé és az otthoni mackó kényelmében. De mindenképp olyanokkal, akik előtt teljesen el tudsz lazulni, mert különben nem jön létre a kalsarikänni, hanem csak csaptok egy házibulit, (ami gyakorlatilag ugyanaz, mintha kocsmáznátok, csak kicsit lustábban és költséghatékonyabban).

És ha csak a szaunából indulunk ki, akkor mi hiszünk a finneknek lazítás terén. Szóval a ma esti ajánlatunk: csapj egy jó kalsarikännit! Mi így fogunk tenni.

És ezt olvastad már?
Ebben a folyóparti házban elviselnénk a borongós hétköznapokat
.