4 tipp, hogy tovább tartson az edzőcipőd

Mert ügyesen haladsz előre céljaid elérésben, ezért megajéndékoztad magad álmaid edzőcipőjével. Nagyon jól tetted, néha kellenek az ilyen önjutalmazások. Akkor viszont most eláruljuk, mit tehetsz azért, hogy sokáig meg is őrizd a csukád épségét.

Valószínűleg az első néhány alkalommal nagyon odafigyelsz az új csukádra, gondosan letakarítod és talán még kiszellőzni is hagyod az edzések után otthon, később viszont már feledésbe merül ez a dolog, és kevesebb figyelmet szentelsz rá. Pedig hidd el, megéri vele foglalkozni, mert nemcsak a cipődet óvhatod meg, de a komfortérzetedet is növelheted, arról nem is beszélve, hogy a sérüléseket is elkerülheted.

És rényleg nem kell nagy dolgokra gondolni:

  • Szellőztesd ki! Ha beleizzadtál, vagy ha éppen futás közben vagy a felnőttjátszótéren (street workout-pálya) kapott el az eső, akkor ne felejtsd el kiszárítani. Tegyél bele újságpapírt vagy papír törlőkendőt – ezeket cserélheted is –, és hagyd kiszáradni.
  • Tisztísd meg! Használat után mosd le szivaccsal, használj langyos mosószeres vizet, vagy sportcipőkre való spray-t. Viszont a mosógépet felejtsd el!
  • Tedd vízállóvá! Ha mondjuk egy futó- vagy kinti edzőcipőről van szó, akkor nem árt, ha befújod impregnáló spray-vel, így jóval csökkentheted az átázás esélyét.
  • Figyelj a talpára! Tisztísd meg azt is alaposan, így egyrészt nem fogod összesarazni a folyosót, míg lejutsz az utcára/futó-/edzőpályára, másrészt elkerülheted, hogy a kis mélyedésekbe ragadt sárdarabok miatt csúszósabbá váljon a cipőd, vagyis segíthet elkerülni a sérüléseket.

Van még egy fontos dolog, amire még érdemes odafigyelned!

Időnként cseréld le az edzőcipőd, ugyanis mozgás során a csillapítást elnyelő és stabilitást adó anyagok elfáradnak, és egy idő után már nem védik a lábat. A futócipők esetében 800-1200 kilométer után érdemes eldobni a csukát, 5 évnél idősebb cipőben meg már ne is nagyon akarj mozogni.

(Forrás / fotó: Runner's World / Twitter)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon