Mivel testünk egy jól kalibrált szerkezet, ezért például azt is jelzi, ha az edzés és a megváltozott étrend következtében elérkeztél a zsírégetés fázisához. És már azelőtt is lehetnek árulkodó jelek, hogy a mérleg két kilóval kevesebbet mutatna.

Szervezeted üzemanyagát elsődlegesen a glükóz biztosítja, ez pedig szénhidrátból nyerhető. Amennyiben ez elfogy, beköszönt a ketózis, vagyis az az állapot, amikor a szervezeted a zsírraktárakhoz nyúl, hogy energiához jusson – tested ezt képes a legkönnyebben nélkülözni –, vagyis zsírégető üzemmódba kapcsolsz.

Ezt használja ki a szénhidrátfogyasztást erősen korlátozó ketogén diéta is. Az ilyen étrend napi kalóriabevitelének 75%-a zsírokból, 20%-a fehérjéből, 5%-a pedig szénhidrátból áll. Rendszeres mozgás mellett ez így néz ki: 60% zsír, 35% fehérje és 5% szénhidrát.

És ha tudni szeretnéd, hogy elérted-e már ezt a fázist, ezek a jelek árulkodhatnak róla:

  • Kellemetlen szájszag: az alacsony szénhidráttartalmú diétánál a zsírégetés során bizonyos vegyi anyagok (pl.: aceton) szabadulnak fel, amik – hiába figyelsz oda a higiéniára – kellemetlen leheletet eredményezhetnek.
  • Fáradékonyság: természetes velejárója a szénhidrátszegény táplálkozásnak, hogy kevésbé érzed magad energikusnak. A jó hír viszont, hogy szervezeted át tud állni az új étrendre/életvitelre, ami kábé ebben az esetben két hetet vesz igénybe. Nem baj, ha ebben az időszakban még inkább odafigyelsz magadra.
  • Izomgörcsök: a tartósan alacsony szénhidrátbevitel egyik velejárója, hogy nagy mennyiségű víz is távozik a szervezetedből. Ez pedig egyben azt is eredményezi, hogy felborul szervezeted elektrolitegyensúlya, vagyis könnyen előfordulhat, hogy nátrium-, kálium és/vagy magnéziumhiányban szenvedsz, tested pedig így jelzi ezt.

(Forrás / fotó : MH, Webbeteg, HáziPatika / Pinterest)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon