Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Százezer szurkolót várnak az utcákra a hétvégi Budapest Maraton futófesztiválra. A mezőny átszáguld az Alagúton és a Margitszigeten is, 84 országból jönnek résztvevők, és mindenki érmet kap, aki célba ér.

Mintegy 30 ezer nevezőt várnak az október 6-7-i SPAR Budapest Maraton Futófesztiválra. A főfogás persze a vasárnapi maraton lesz, amely ezúttal az Infoparkból, a Pázmány Péter Sétányról indul, és oda is tér vissza.

A kétnapos futófesztivál azonban nem csak a maratonról szól, tíz különböző távon lehet versenyezni a családi futástól a 4x2 kilométeres váltóig.

A versenyben komoly változások történtek hosszabb és rövidebb távon is. Kocsis Árpád, aki 1984 óta szervezi a maratonokat, az elsőt viszont 1988-ban futotta le, azt mondja „szinte csak a táv maradt változatlan: azóta tízszer annyi autó van a városban, és persze sokkal jobbak lettek a sportfelszerelések, Budapest pedig még gyönyörűbb lett.”

Nagyjából minden harmadik futó külföldi, tehát nagyon erős reklámértéke van a Budapest Maratonnak, ezt pedig nem csak a külföldiek jelenléte mutatja, hanem Budapest látványosságai is. Jellemző, hogy idén a különböző beruházások miatt olyan klasszikus helyszínek esnek ki, mint a Városliget, a Hősök tere és az Andrássy út,

helyettük viszont a mezőny átszalad többek között a Gellért-hegy, a Várkert Bazár és a Parlament előtt, átmegy az Alagúton, valamint a kult edzőhelyszínen, a Margitszigeten.

Nagyjából ugyanannyi kísérő jön, mint szurkoló az 5400 külföldi indulóval, helyi szurkolóból pedig mintegy százezret várnak az utcákra, ez persze időjárásfüggő is.

Több mint 1200 futó versenyez majd valamilyen jótékony cél érdekében, és ez szintén fontos üzenet. És mindenki kap érmet, most először, a „mindenki győztes, aki célba ér” elv szerint.

A névadó SPAR élelmiszerlánc a maga részéről egy bő félmaratonnal dicsekedhet: több mint 25 km hosszan találni a SPAR polcain az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékeket. Heiszler Gabriella ügyvezetője szerint pedig a maraton nagyon jó szinonimája az üzleti életnek.

Most már mindent tudunk az idei Budapest Maratonról, csak a legfontosabb van hátra: lefutni valamelyik távot, és rávenni erre a haverjaidat, a főnöködet, meg a szomszédodat is.

A legszebb maratonok a Piazzale Michelangelótól a Hősök teréig - Roadster

Néhány város már a puszta adottságaival is idilli maratoni helyszín. Nizza hamar népszerű lett, Firenze majdnem elszúrta, Budapestet komolyan számon tartják a legszebb 42 kilométerek közt. Minden nagyobb sportesemény hatással van egy-egy ország, régió imázsára, ám hatványozottan igaz ez a szabadtéri, utakon zajló versenyekre.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.