Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a L’ecsó című rajzfilben határozottan állítják, hogy “főzni bárki tud”, no de azért abból nem lesz rögtön sztárséf, aki első alkalommal áll a tűzhely előtt. Mint oly sok minden mást, a főzés tudományát is tanulni kell, amihez hosszú évekre, rengeteg gyakorlásra, kitartásra és persze türelemre van szükség.

A fokozatosság is kulcsfontosságú, hiszen az apró sikerek adják meg azt a motivációt és löketet, amivel a gasztronómia iránti lelkesedés egyre csak nő.

Nézzük, mivel érdemes kezdenie annak, akinek még semmiféle gyakorlata nincs a főzés terén.

 

  • Szerezzük be jó minőségű konyhai eszközöket!

 

A kezdő konyhatündérek (főleg, ha nemrég vették birtokba első saját konyhájukat) gyakran öröklik meg az édesanya, nagymama régi, de még használható edényeit, mondván “gyakorolni jó lesz”. Igen ám, csak ezekkel a közel sem makulátlan állapotú eszközökkel sokkal nehezebb boldogulni, pláne megfelelő rutin és tudás nélkül.

Ilyenkor jönnek az olyan bosszantó “balesetek”, mint amikor egy szimpla rántotta is odaég, a palacsinta leragad, és a hús sehogyan sem akar pirulni, inkább csak kiszárad. Holott lehet, hogy a “szakácstanonc” mindent jól csinált, csak épp az edényekkel van a gond.

Ezért kezdőként is érdemes új, jó minőségű edényeket használni - válasszunk olyanokat, amik speciális bevonatot tartalmaznak az étel leragadásának elkerülése érdekében. Valamint az is előnyös, ha egyenletesen melegednek fel, és jól tartják a hőt. A Fiskars All Steel rozsdamentes edények kezdők és haladók igényeit is tökéletesen kielégítik, így bármely konyhában megállják a helyüket.

Az edények mellett a többi eszközből (fakanalak, kések, stb.) is szerezzünk be új, jó minőségű darabokat, amikkel egyszerűen tudunk dolgozni.

 

  • Tanuljuk meg az alapvető konyhai műveleteket!

 

Párolás, dinsztelés, pirítás, rántás, habarás… az ehhez hasonló konyhatechnikai eljárások sok kezdőnek feladják a leckét, ugyanakkor rengeteg receptben szerepelnek, ezért érdemes már a kezdetekkor megtanulni őket.

Ehhez találunk írásos és videós segítséget az interneten, de még jobb, ha gyakorlati segítséget kérünk egy főzésben rutinos családtagtól, baráttól. Lehet, hogy az első pár alkalommal kudarcot vallunk, de nem szabad feladni, ugyanis ha sikerül elsajátítani őket, akkor már sokkal magabiztosabban mozoghatunk a konyhában.

 

  • Egyszerű ételekkel kezdjünk!

 

Az olyan ételek, mint például a paprikás krumpli vagy a lecsó, nem épp gasztronómiai remekművek, de gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, és szinte lehetetlen elrontani őket. Kezdőként az ilyen könnyű fogásokkal érhetjük el a legnagyobb sikerélményeket, és fokozatosan haladhatunk a nehezebb ételek felé.

Törekedjünk arra, hogy friss alapanyagokat használjunk, ugyanis a kész, üveges mártásokkal, zacskós alapokkal nem fog fejlődni a főzési tudományunk, ráadásul az ízük sem az igazi. Mindent el lehet készíteni házilag, közben pedig tanulunk és gyakorlunk is.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.