Nem csak az elmúlt egy évben, de mondhatjuk, hogy az elmúlt öt évben egyre nagyobb tendenciát mutat az álláskeresők száma. Nem véletlen. Egyrészt a fluktuáció, másrészt pedig az iskolázottság vagy annak hiánya is közrejátszik abban, hogy megtalálhassuk a rég áhított állást.

Míg a kisebb városokban, falvakban az út viszonylag egyenes a munkahely megtalálására, addig a nagyvárosokban, legfőképp Budapesten ez már egy szerteágazó és sokrétű figyelmet igényel.

Csak az nem dolgozik, aki nem akar?

Ma számtalan esetben felvetődik ez a mondat és jobbára valóban így van, hiszen Budapesten szinte minden kerültekben megtalálhatók a különféle állásajánlatok, melyek hosszú távra kínálnak munkalehetőséget és ha van elegendő türelmünk és kitartásunk, találhatunk is olyat, ami a végzettségünknek is megfelel.

De mégis hogyan kezdjünk neki?

Az egyik legfontosabb feladata az álláskeresőnek nem a megfelelő munkakör megtalálása, hanem jóval előtte eldönteni azt, mit is szeretne csinálni. Sok olyan esetet tapasztaltunk már, amikor hiába van meg a szakirányú iskolai végzettség, az álláskereső teljesen más munkakört szeretett volna betölteni. Természetesen nem lehetetlen, hogy az álomból valóság legyen. Ma már megannyi álláskereső hirdetés létezik, ahol inkább kvalitásokat sorolnak fel elvárásként és nem iskolai végzettségeket, hiszen az elmúlt évek is bebizonyították, hogy ha valaki szereti azt, amit csinál, ért is hozzá, bizony a papír számít a legkevésbé.

Ha mégis a végzettségnek megfelelő munkát szeretnénk találni, tisztáznunk kell, elsősorban önmagunkkal, mi az a fizetési igény, amivel reálisan elégedettek lennénk. Amíg ez nincs meg fejben, addig könnyen elkövetjük azt a hibát, hogy elfogadjuk az első ajánlatot és csak később döbbenünk rá, hogy a fizetésünk nem fedezi a költségeinket. Épp ezért mielőtt megnyomjuk az állásra jelentkezés előtt az enter gombot, érdemes számításokat végeznünk.

Ebbe pedig nem csak a rezsi, vagy az egyéb kiadásaink kell, hogy szerepeljenek, de a jövőbeni álmainkat is érdemes belekalkulálni. Épp ezért jó, ha tudjuk, hogy az adott munkahelyen van-e előre lépési lehetőség, hiszen nem csak pénztárcabarát megoldás lehet, de kihívás is, ami által sosem válik majd monotonná a munkavégzés. Hiszen a cél hatalmas akaratot tud megmozgatni.

Az idő pénz

Ahhoz, hogy olyan munkát találjunk, amelyben valóban jól érezzük majd magunkat, fontos szempont, hogy tisztában legyünk azzal, naponta mennyi időt vesz el tőlünk a munkahelyre majd a hazaérkezés.

Sokszor halljuk, hogy egy-egy munkahelyen való jogviszony megszűnésének indoka az, hogy hosszú időt vesz igénybe a napi ingázás. Épp ezért mindenképp mérlegeljük ennek a lehetőségét. Sok állásra jelentkező lecsap az első ajánlatra, majd viszonylag hamar fel is mondd, mert az ingázás sokkal nagyobb terhet jelent, mint előtte gondolta volna.

A Maxapro.hu szerint, Budapesten számtalan lehetőség van, hogy kitartással, kellő kvalitással megtaláljuk azt a munkát, amit valóban szívesen végeznénk, ennek azonban az az ára, hogy valóban tudjuk, mit is szeretnénk. Mind anyagilag, mind karrier szempontjából. Épp ezért az önismeret elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan állást találjunk, ami nem csak az anyagi igényinket elégíti ki, de folyamatosan ellásson bennünket kihívásokkal és olyan feladatokkal, ahol tudjuk, valóban a helyünkön vagyunk.

Nem véletlen, hogy az álláskeresés ma egyre elterjedtebb lehetőségeket kínál. Hiszen sok esetben több időt töltünk a munkahelyünkön, mint otthon. Így mind az egyén, mind pedig a család számára fontos, hogy milyen hangulatban telnek a munkahelyen töltött óráink.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.