Cseppbe zárt csoda – a borostyán

A kristályok a tökéletességet juttatják eszünkbe. Olyan szilárd anyagok, melyekben az atomok szabályos rácsba, kristályrácsba rendeződnek. Szénatomokból épül fel például a grafit és a gyémánt is, ám mekkora is köztük a különbség? Ez az eltérő belső szerkezetükből ered.

A több mint 3000-féle ásvány közül azonban nem mindegyiket nevezzük drágakőnek. A keménység, a tartósság és a ritkaság határozta és határozza meg még ma is, mit is nevezünk drágakőnek. A legtöbb drágakő természetes kristály, melyeket csiszolni és polírozni szoktak. A kristályos kövek mellett azonban még állati és növényi drágaköveket is számon tartunk.

Fából született drágakövek

A gagát és a borostyán is – mai léptékkel mérve – az ősidőkben keletkezett. A gagát csodaszép fekete kő, mely az elrohadt és összepréselődött fából született. Ehhez évmilliók kellettek. Ennél kissé „fiatalosabb” a csodaszép borostyán, mely úgy 300 millió évvel ezelőtt élt fák megkövesedett gyantája. Számos szerves vegyület alkotja. Gyakorta vannak benne úgynevezett zárványok, azaz állati vagy növényi maradványok, melyek igen nagy mértékben megemelik az értékét. Napjainkig több mint 2600 állatfajt sikerült a szakembereknek a borostyánba beleragadt állati zárványokból meghatározni. A növényi zárványokból pedig az adott földtörténeti korokról tettek szert nagyobb tudásra.

A borostyánt elektronnak nevezték

A borostyán rendkívül népszerű. Már a híres ókori Odüsszeia is több esetben megemlékezik róla. Hittek gyógyító erejében, ahogy ma is sokan. Szent kőnek tartották. Éppen ezért nem csak akkoriban, de ma is nagy értéket képviselnek és nagy becsben tartjuk a drágakő ékszerek mellett vagy akár még között is.

Kis fajsúlya miatt a borostyán a víz színén marad. Ha melegítjük, akkor lágyabbá válik és formázható. Viszont nagyon óvatosnak kell lenni e művelet közepette, mert könnyen meggyulladhat. Fenyő- és tömjénillatot áraszt ilyenkor. A görögök elektronnak nevezték, mert ha megdörzsölik, a borostyán statikus áramot vesz fel. Az elektromosság szó éppen ezért innen eredeztethető.

Legalább 250-féle árnyalat

Évezredeken keresztül használták a borostyánt gyógyításra is. Jótékonyan hat az endokrin rendszerre, és támogatja az emésztőrendszert és a szív egészséges működését. Különösen ajánlani szolták egyes pajzsmirigyproblémák esetén jódtartalma miatt. Ma reneszánszát éli, csodálatos borostyán ékszereket lehet kapni – például az Azurit webáruházában – az átlátszótól az átlátszatlanig változatos színekben: vanília, méz, konyak, rubinvörös, zöld. Csodálatos borostyán ékszerek készülnek babáknak és felnőtteknek egyaránt. Legyen az nyaklánc, karkötő, medál, bross, gyűrű vagy fülbevaló, ma is sokakat elvarázsol, nem véletlenül.

Sokszor láthatunk fogzási gondokkal küszködő babák nyakán borostyán nyakláncot. Ebben az esetben persze nagyon ügyelni kell arra, hogy véletlenül se történhessen baleset!

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.