Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az építkezés közel sem a téglánál kezdődik! Ahhoz, hogy belevágjunk egy új ház építésébe, vagy bővítsük jelenlegi életterünket, számos hivatalos kötelezettségnek kell eleget tennünk. Egyik alapvető tennivalónkat online is elintézhetjük a leírtak szerint.

Az egyszerű bejelentésről

A legtöbb esetben az egyszerű bejelentésnek nevezett eljárással kezdeményezhetjük új házunk felhúzását vagy a már meglévő ingatlanunk átalakítását, bővítését. Senki ne essen abba a tévhitbe, hogy az ügyintézés valóban egyszerű lesz számára! Sokkal inkább lesz könnyű dolga a hivatalnak, hiszen az egyszerű bejelentéssel épülő ingatlanok esetében nem szükséges a hatósági eljárás lefolytatása.

Ez annyit jelent, hogy az egyszerű bejelentéssel intézett építkezéseinkre nem vonatkoznak a megelőző hatósági ellenőrzések. Így az eljárás végén tehát nem kapunk „bizonyítványt” arról, hogy terveink az előírt szabályoknak megfelelnek.

Kezünkben az irányítás

Közigazgatási ügymenet lévén az építési engedélyezési eljárások lépései és határideje is előre megszabottak, jogszabály szerint előírtak. Ennek ellenére az eljárás kulcsszereplője mégis maga a kérvényező. Törvény mondja ki, hogy az ügyfél az elindított ügy vezetője, így befolyásolhatja is azt. Így olvashatók az Építkezés.info-n az építési engedéllyel kapcsolatos tudnivalók is, miszerint a közhiedelemmel ellentétben van ráhatásunk az eljárás kimenetelére.

Ügyesen megkönnyíthetjük saját dolgunkat, gördülékennyé tehetjük az ügyintézést, befolyásolhatjuk az ügy lefolyásának gyorsaságát, az elbírálás végkifejletét is. Amit mindehhez szükséges megtennünk magunk és ügyünk érdekében, az az informálódás és a teljes felkészültség az ügyintézés során felmerülő összes teendőre.

Online ügyintézés

A közigazgatási eljárások legtöbbje ma már online intézhető. Az építkezéssel kapcsolatos ügyintézés során viszont kötelező az elektronikus ügyintézés, még az egyszerű bejelentés esetében is. Ez az elektronikus forma építési ügyek esetében nem e-mail útján, hanem az Ügyfélkapun keresztül történő kommunikációt jelenti az illetékes hatóságokkal.

Tehát az online intézkedéshez nélkülözhetetlen az Ügyfélkapu regisztráció megléte az ügyintéző személynek, legyünk azok mi magunk vagy meghatalmazottunk, például tervezőnk. Amennyiben ezzel még nem rendelkezünk, könnyedén kérvényezhetünk Ügyfélkapu hozzáférést bármelyik, hozzánk közel eső Kormányablakban. Ezután regisztrálhatunk az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerbe (ÉTDR). Az ÉTDR egy kifejezetten az építkezéssel kapcsolatos ügyek intézésének céljából létrejött szakirányú felület.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.