Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A tavasz eljövetelével újra felébred a természet téli álmából, rügyezni kezdenek a fák, előbújnak az első virágok és életre kel az eddig elszáradt gyep is.

Azonban annak érdekében, hogy valóban szép, sűrű, egybefüggő és esztétikus gyeppel rendelkezzen, nem elegendő időnként lenyírni és átszellőztetni, de megfelelően locsolni is kell.

Amennyiben nagyobb területtel rendelkezik, akkor megfelelő esőztető berendezés nélkül elég problémás és költséges lehet a gyep rendben tartása. Azonban van pár tényező, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennie ahhoz, hogy ne csak hatékony legyen működése, hanem igazodjon az igényeihez.

Mi alapján válassza ki a megfelelő esőztetőt?

Számos típus, működési mód és márka közül válogathat a piacon. Mindenekelőtt meg kell fontolnia, hogy mit igényel az öntözni kívánt növény vagy gyep, mennyi az a vízmennyiség, amely fejlődéséhez hozzájárul és mennyi az, amely már veszélyezteti épségét.

Lényeges az idő tényezője is, hogy mégis milyen gyakran és milyen intenzitással szükséges locsolni a gyepet vagy a beültetett növényeket. A terület nagysága, felépítése és a parcellák alakja is mérvadó, hiszen az esőztető rendszer típusa múlhat rajta.

A meglévő talaj kémiai és fizikai tulajdonságai is kérdésesek, mivel ez alapján szerezhet bővebb információt az ember a talaj általános vízgazdálkodásáról. Szintén fontos megvizsgálni, hogy milyen távolságról kellene átvinni a vizet. Végül a leglényegesebb tényező pedig a források megvizsgálása, azaz a rendelkezésre álló összeg, amelyre szüksége lehet a beruházáshoz és az üzemeltetéshez.

Az esőztetők típusai

Olcsóbb és sok esetben hatékonyabb megoldást jelenthetnek a mobil rendszerek, amelyek könnyen mozgathatók a telek egyik részéről a másikra. A konstrukció ebben az esetben egy csévélődobból, csővezetékből és szivattyúból áll. Olcsóbban beszerezhető és könnyen mozgatható, azonban hátrányának mondható, hogy hatásfoka kisebb, azaz a kiadott vízmennyiség 60-65%-a hasznosul. Mindemellett folyamatos figyelmet és emberi erőforrást igényel. A gép által biztosított cseppméret apró magvas növények öntözésére nem alkalmas, mivel ártalmas lehet számukra.

Az önjárós rendszerek között is két különböző típus létezik, az egyik a lineár, amikor egy egyenes vonalat bejárva öntözi a területet a szerkezet. A gép mozgása automatizálható, abban az esetben, ha a csatornából folyamatosan képes nyerni az öntözővizet. A másik típus a körforgó rendszer, amely szintén automatizálható, legnagyobb előnye, hogy rövidebb idő alatt képes bejárni az öntözendő területet. A forgás alkalmával a körből kieső területeket is öntözi, amennyiben GPS-vezérelt karokkal, valamint rájuk szerelt végágyúkkal van ellátva. Mindkét esetben alacsony nyomással dolgoznak, így a víz apró cseppek formájában távozik a rendszerből, kímélve ezzel a talajt és a növényeket is.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.