Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az internetes hitelkalkulátorok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a számunkra megfelelő hitelhez folyamodjunk. Egy rosszul meghozott pénzügyi döntés veszélybe sodorhatja a megélhetésünket. Érdemes tehát alaposan felmérni a lehetőségeinket, mielőtt kölcsönt veszünk fel. Néhány kattintás, és az autóhitel-kalkulátor megmutatja, mire számíthatunk a jövőben, legalábbis ami a hitelünket illeti.

Így működik a gépjármű hitelezése

Sokunkkal előfordult már, hogy az áhított autó vételárának teljes összege nem állt a rendelkezésünkre. Ekkor sem kell lemondanunk az autóvásárlásról. Szinte bármelyik pénzügyi intézet foglalkozik hitelezéssel, így hozzájuk kell fordulnunk hiteligényünkkel. 

Azok a szerződések, amelyeknek nem csak tárgya, de fedezete is gépjármű, másként működnek, mint a hagyományos hitelek. Ezek az úgynevezett lízingszerződések. Ebben az esetben az autóvásárló finanszírozásért folyamodik valamely bankhoz. A bank felméri a vevő anyagi helyzetét, és ha reálisnak találja a hiteligénylést, akkor a vevő rendelkezésére bocsátja a hiányzó összeget. Ez azonban nem hitel. Igaz ugyan, hogy sok mindenben emlékeztet rá. 

A lízingszerződés is arra kötelezi a vevőt, hogy meghatározott részletekben fizesse vissza a kapott összeget a banknak. Ezek a lízingdíj törlesztőrészletei, amire természetesen kamatot kell fizetni. A lízingszerződésben is meghatározott futamidőt állapítanak meg a felek. Ezalatt az idő alatt kell a vevőnek visszafizetnie a hitelt nyújtó pénzintézet számára a teljes lízingdíjat kamattal együtt.

Miben más az autólízing mint az autóhitel?

A legszembetűnőbb különbség a szerződés tárgyát képező autó új tulajdonosának személyében áll. A klasszikus hitelszerződés szerint az autóvásárlást követően az új tulajdonos a vevő lehet. Ez logikus, azonban ha a vevő nem törleszt megfelelően, a bank nehezen tud a pénzéhez jutni. 

Ha a tulajdonos ugyanis nem megfelelő időben vagy egyáltalán nem fizeti az autóhitel részleteit, a bank akár el is eshet a folyósított pénztől. Természetesen indíthat végrehajtási eljárást a vevő ellen, de ez egy hosszas jogi procedúra és nem is mindig vezet eredményre. 

A lízingszerződés során az adásvételt követően a gépjármű tulajdonosa a bank lesz, a vevő csupán használja azt. Ezáltal, ha a vevő nem fizeti megfelelően a lízingdíjakat, a bank lefoglalhatja a járművet. Továbbértékesíti azt, és a befolyt vételárból kiegyenlítheti a lízingbevevő teljes tartozását és kiutalja neki a fennmaradó vételárrészt. 

Az autóhitel-kalkulátorral elkerülhető a végrehajtás

Az internetes autóhitel-kalkulátor segít abban, hogy felmérjük, képesek vagyunk-e törleszteni az általunk igényelni kívánt hitelt. Meg kell adnunk a megvásárolni kívánt gépjármű típusát és évjáratát. A felvenni kívánt hitelösszeget és a futamidőt, amelyre szerződnénk. 

Ezek után néhány pillanat múlva láthatjuk, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk a jövőben. Ez alapján könnyebben eldönthetjük, hogy a jelenlegi anyagi lehetőségeink alapján tudjuk-e vállalni a hitel felvételét.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.