Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mégis ki ne szeretné a forró, illatos, kívül roppanós, belül lágy sült krumplit? Akár hamburger mellé csipegetjük, akár köretként a rántott húshoz, vagy szimplán ketchupba mártogatva, ez a klasszikus étel világszerte rengeteg ember kedvence.

Ennek apropóján nézzünk meg pár érdekességet vele kapcsolatban, amik közül néhány talán még a legnagyobb sültkrumpli-rajongóknak is tud meglepetést okozni.

Honnan ered?

A sült krumplit angolul “french fries”-nak nevezik, ami arra enged következtetni, hogy egy francia eredetű ételről van szó. Egyes források szerint viszont Belgiumban készítették először valamikor a 17. században, de ezzel a történészek vitatkoznak, ugyanis ekkoriban a krumpli még csak különleges csemege volt, amit Amerikából hoztak be, ezért nem lehetett egyszerűen hozzájutni.

Ami bizonyos, hogy az első világháború idején a Franciaországban és Belgiumban állomásozó brit katonák adták neki ezt az elnevezést, akik itt kóstolták meg először. Brüsszelben egyébként létezik sült krumpli múzeum, ahol az érdeklődők megismerhetik a növény, illetve az étel történetét is.

Minden fajta burgonyából lehet sült krumplit készíteni?

Elméletileg igen, hiszen bármelyiket meg lehet sütni, de gyakorlatilag azért lényeges különbségek vannak az élvezeti értékeik között. Nem véletlen, hogy az üzletekben is külön fel van tüntetve, hogy melyik a főzni, illetve a sütni való burgonya.

Sütéshez az a fajta alkalmasabb, amelyiknek magasabb a keményítőtartalma, ugyanis ez sokkal finomabb és ropogósabb lesz. Az egészségesen táplálkozók körében pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend az édesburgonyából készült sült krumpli, ami édes ízvilágának köszönhetően remek csemege.

Valóban egészségtelen?

A sült krumplit előszeretettel minősítik “junk food”-nak, azaz egészségtelen, kerülendő ételnek. Ez azonban a gyorséttermek miatt van így, az itt kapható krumpli ugyanis teli van káros adalékanyagokkal. Az otthon sütött krumpli viszont teljesen más kategória, főleg, ha nem bő olajban, hanem sütőben, vagy forrólevegős fritőzben készítjük.

Bár valóban magas a kalóriatartalma, viszont vannak benne olyan hasznos tápanyagok is, mint például C- és B-vitamin, vas, illetve magnézium. Mértékkel fogyasztva az egészséges étrendbe is beilleszthető, nem véletlen, hogy az Interfood kínálatában is rendszeresen fellelhető.

A sült krumpli zöldségnek számít?

Szigorúan véve igen, hiszen a burgonya egy zöldség. Aki viszont az egészséges táplálkozás miatt érvel ezzel, annak sajnos rossz hírünk van, ugyanis egy tányér sült krumpliban sajnos messze nincs annyi értékes tápanyag, mint egy vegyes zöldsalátában, ráadásul a kalóriatartalma is sokkal magasabb.

Sült krumplival tehát nem lehet helyettesíteni a zöldségfogyasztást, de néha azért elcsábulhatunk egy-egy adagra. Persze ekkor is maradjunk inkább az adalékanyagmentes változatnál, amiben csak krumpli, egy kevés olaj és némi fűszer van.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.