Melyek a legjobb társasjátékok kicsiknek?

Sokan már gyerekeik vagy ismerőseik gyerekei egészen kicsi, bölcsődés korában is megpróbálkoznak társasjátékokkal. Ilyenkor még nem szabad nagyon nagy sikerekre (vagyis a valós játékszabályok betartására) számítani, de a sok másik játék között érdekes lehet a táblákkal, bábukkal, esetleg dobókockával megismerkedni.

Természetesen figyelni kell, hogy 3 éves kor alatt a kis, lenyeléskor veszélyt okozó részek lenyelése veszélyes lehet és emiatt kevés társasjáték ajánlott ilyen kis korban. De a gyerekek fejlettségétől függően 4, 5 vagy 6 éves korban általában egyes belépő szintű játékok már igazán jól működnek.

Hol érdemes keresni társasokat kicsiknek?

Nem mindig egyszerű olyan társasjátékot találni ami a kicsiknek is megfelel, de szerencsére vannak olyan weboldalak (mint például a www.gemklub.hu), amelyek sokat tudnak segíteni a keresésben. Ezen a weboldalon a fenti fülek közül a kategóriák / gyerek társasjátékok nagy segítséget jelent. Ezen az alkategórián belül az alábbiak közül lehet választani:

- társasjátékok kor szerint:

- 3 éves kortól,

- 4 éves kortól,

- 5 éves kortól,

- 6 éves kortól,

- 7 éves kortól,

- kooperatív gyerek társasjátékok és

- készségfejlesztő társasjátékok, ezen belül:

- szín- és formafelismerő játékok,

- térlátásfejlesztő játékok,

- memóriafejlesztő játékok,

- figyelemfejlesztő játékok,

- kreativitás-fejlesztő játékok,

- beszédkészség-fejlesztő játékok,

- önismereti játékok,

- finommotorika-fejlesztő játékok,

- mozgásfejlesztő játékok,

- tudományos játékok,

- szókincsfejlesztő társasjátékok,

- önbizalom-fejlesztő játékok, és

- egyensúlyfejlesztő játékok.

Van olyan játék kisebb gyerekeknek, amelyet egy felnőtt is élvezhet?

Bár mindnyájan különbözőek vagyunk, abban a legtöbb szülő megegyezik, hogy amíg a gyerek(ek) kicsi(k), addig a játék elsősorban róluk szól és a baba- és kisgyerekjátékokban a szülő ritkán érez valódi kihívást.

Ezt természetesen a társasjátékok sem tudják 3 éves korban áthidalni, azonban a családi társasjátékok lényege az, hogy a gyerekek és szülők egyenlő esélyekkel induljanak, vagyis a felnőttek is valóban élvezhessék a játékokat.

Ez furcsának tűnhet azoknak, akik nem követték az utóbbi évek és kb. 2 évtized társasjáték‑forradalmait, amelyek elképesztő újításokat honosítottak meg.

De nincs is jobb mérőszáma mindennek, mint megnézni a TOP 50 társasjátékot és azt, hogy ezeket milyen életkortól ajánlják. Három játék már 6 éves kortól ajánlott a legjobb játékok listájában, ezek a Dobble család, a Nem én voltam! és a Sztorikockák.

Egyes elmondások alapján a Dobble már 6 éves kor alatt is teljesen élvezhető. Igaz, ez attól is függ, hogy milyen nyugodt a gyerek, mennyire tud jól koncentrálni és attól is, hogy játszott-e már társasokkal előtte.

Honnan tudjuk, hogy tetszeni fog-e az első társas?

Erre természetesen nincsen garancia, de ki lehet jelenteni, hogy minél hamarabb megismerkedik egy gyerek a társasjátékok világával, annál valószínűbb, hogy el fog merülni bennünk később.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.