Mihez használhatunk rétegelt lemezt?

A rétegelt lemezek igen gyakori alapanyagnak mondhatóak, azonban emiatt nem mindenki ismeri, hogy mik az erősségeik, és hogy ebből kifolyólag pontosan mire érdemes alkalmazni azokat.

Mi az a rétegelt lemez?

A rétegelt lemezeket páratlan számú, hámozott furnérrétegekből készítik. Ezek a vékony falemezek azonos vastagsággal kell, hogy rendelkezzenek, valamint fontos, hogy a faanyag típusa is egységes legyen.

Az egyes lemezekben futó rostszálak alapján úgy fektetik egymásra a lemezeket, hogy azok merőlegesek legyenek egymásra. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a végeredmény egy tartós anyag legyen.

Az így kapott lapok műgyanta felhasználásával ragadnak össze, ez pedig egy igen tartós rögzítést jelent. A kész rétegelt lemez rendkívül jó fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, éppen ezért olyan elterjedt a felhasználása. Mindemellett az előállítása költséghatékony és egyszerű.

Kemény, tartós és rugalmas, és a hasonló készítési elvű táblákkal, faforgácslapokkal és OSB lemezekkel egyetemben könnyű a megmunkálhatósága is. Ennek köszönhetően sokan használják fel otthoni barkácsprojektek anyagaként, főként, mivel javítani is rendkívül egyszerű.

Tartósságát az adja, hogy a széleken elhelyezkedő borítólapok jobb minőségű fából készülnek, így jóval nehezebben törnek el, és a lemez strukturális stabilitása is megnő. Mindemellett ezek a lemezek a fa egyedi rajzolatát is mutatják, ezáltal esztétikai szempontból is megfelelőek.

Mire használható?

A Káplár fatelepnél kapható rétegelt lemezeknek két fő variációja van. A csiszolt natúr változatot alkalmazzák szélesebb körben. Mivel kemény, tartós, de ugyanakkor rugalmas és könnyen megmunkálható, nagyon gyakran használják bútorkészítéshez.

Mind ipari, mind egyéni felhasználásra kiválóan alkalmas. Szintén kiváló, mint beltéri fal- vagy mennyezetburkolat, de szintén felhasználható, mint asztallap vagy pult. A reklámtáblák jelentős része rétegelt lemezből van felépítve.

Ha azonban fennáll az esélye annak, hogy a rétegelt lemezt nedvesség fogja érni, vagy biztonsági okokból szeretnénk egy csúszásmentes felületet fektetni például a medence mellé, akkor a natúr verzió nem lesz megfelelő.

Ilyen helyzetekben használják burkolásra a csúszásgátlóval ellátott rétegelt lemezeket. Tökéletes lépcsőkhöz vagy színpad felületeként, sőt, akár egy fedetlen plató lemezeként is kiváló szolgálatot tesz.

Amit a csúszásmentes verzióról tudni érdemes

A csúszásmentes változat abban különbözik a natúr, csiszolt rétegelt lemeztől, hogy a borítólapokat mindkét oldalon további bevonattal látták el. A felső lap egy csúszásgátló réteggel van borítva, ezzel a lehető legnagyobb súrlódást idézve elő, hogy az ember talpa meg tudjon tapadni rajta még akkor is, ha vizes.

Az alsó felületet egy sötétbarna fenolfilm borítja, ezáltal nem csak egyenletesebben és stabilabban fekszik, de például a nedvességtől is megóvja az alatta fekvő rétegeket. Ennek köszönhetően egyfajta szigetelésként is alkalmazható.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.