Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Budapesti ingatlanárakban a számításokkal ellentétben továbbra sem állt be nagyobb mértékű csökkenés. Nem mindegy azonban, a városnak melyik pontján keresünk lakást. Az egyes kerületek árai között akár kétszeres különbség is lehet. Az ingatlan típusát nézve is komoly szórást tapasztalhatunk. A panelek általában jóval olcsóbbak, mint a téglalakások. Az adatokat azonban nem árt némi körültekintéssel kezelni. Lássuk, hol tart most a budapesti ingatlanpiac!

Nem mindegy, milyen típusú lakásról beszélünk

A budapesti lakásállomány nagyon változatos. A belvárosban főleg téglalakásokat találunk, de a rehabilitált részeken nem ritkák az új építésű, sőt, luxus kivitelű ingatlanok sem. Kintebb főleg panelekkel találkozhatunk, de a külkerületekben, például a XVI. XVII. kerületben akár a vályogház sem ritka látvány. 

Ha az egész Budapestre vetített átlagos árakat nézzük, az Ingatlannet.hu oldal felmérése szerint a legnagyobb különbség a tégla- és panellakások árai között van. Majdnem negyedmillió a szakadék a családi házak és téglalakások között is. Ebben tehát valószínűleg nem a lakástípusok presztízse, hanem az elhelyezkedés a meghatározó. 

Az Ingatlannet.hu Budapesti eladó lakásainak listáját vizsgálva látszik: a belvárosi, kisebb téglalakások még mindig nagyon kelendőek, annak ellenére, hogy a rövid távú lakáskiadás bedőlésével nagyon sok ilyen ingatlan került újra a piacra. A téglalakások árait emeli valószínűleg az is, hogy ezek legtöbbször Budapest valamelyik frekventált területén helyezkednek el. 

Akár kétszeres különbség is lehet a kerületek között

Talán nem meglepő, de minél messzebb található az adott kerület a centrumtól, annál alacsonyabbak a négyzetméterárak. Jelenleg a XVIII. kerületben a legkönnyebb lakáshoz jutni, az V. és az I. kerület pedig a legdrágábbnak számítanak. Érdemes figyelembe venni, hogy az V. kerületben főleg téglalakások találhatók, a drágább I., II., XII. kerületekben pedig nem kevés a luxusingatlan vagy a különleges lakás, villa sem. 

Nagy különbség van azonban a belső kerületek árai között is. Míg a VIII. kerület rehabilitált részén sokszor 100 milliós lakások hirdetéseit is látni, egy közeli panelt akár már negyedekkora áron is megvásárolhatunk. Szintén hatalmas a szórás Zuglóban. Itt szép számmal találni megfizethető árú kislakásokat is, de nem kell messzire menni ahhoz, hogy luxusminőségű ingatlanra bukkanjunk. 

Mit érdemes mérlegelni?

Egyre többen döntenek úgy: a növekvő ingatlanárak miatt az agglomerációba költöznek. Ezeken a területeken azonban ma már nem jelentősen alacsonyabbak az árak - ráadásul a közlekedés is nagyon drága lehet. Aki kifejezetten zöld környezetbe vágyik, jobban teszi, ha vidéki költözésre adja a fejét. A távmunka megjelenése és az egyre szaporodó zöldmezős beruházások miatt erre egyre jobbak a lehetőségek.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.