Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Manapsága a Big Data korszakát éljük, ami sok szempontból rémisztő lehet azok számára, akik nem értenek az adatokhoz. A másik oldalról megközelítve viszont egy aranybánya a rengeteg adat, melyből megfelelő tudással rengeteg üzletileg fontos dolog kideríthető. És itt jönnek képbe a Data Scientistek.

Ez egy olyan munkakör, ami elég új, épp ezért még nem ismerik sokan. Beszéljünk kicsit róluk, erről a munkáról. Kerülj képbe a témában, hátha épp rád is vár valahol egy Data Scientist állás.

Mit is takar az, hogy Data Scientist?

Erre a kérdésre konkrét, pontos válasz vagy definíció nem létezik. Az azonban elmondható, hogy Data Scientist az, aki óriási mennyiségű adat feldolgozásával foglalkozik, alkalmazva szofisztikáltabb statisztikai és gépi tanulási eljárásokat. Olyan összetett számításokat kell végezzen egy Data Scientist, amihez egy sima kockás füzet már rég édes kevés. Ráadásul még programoznia is tudni kell. Data Scientistként a múlt adataiból sok esetben a jövőt kell prognosztizálni.

Data Scientist nem csak mérnöki vagy matematikusi előélettel lehet valaki, ugyanakkor erős statisztikai és matematikai ismeretekkel kell rendelkeznie. Data Scientist lehet a statisztikusok közül a legjobb programozó vagy a fejlesztők közül a legjobb statisztikai tudással és érzékkel rendelkező egyén.

Sokan keverik az adatelemzőkkel, de ők kisebb adathalmazzal dolgoznak, alap statisztikákat használnak és nem is programoznak. Szokták még a Researcherekkel is keverni, akik viszont elméleti szakemberek. Ők olyan új módszerek után kutatnak, amit végül a Data Scientist fog alkalmazni üzleti problémák megoldásához.

Milyen területeken dolgozik egy Data Scientist?

Olyan cégek keresnek Data Scientist munkatársakat, akik stabil erőforrásokkal rendelkeznek, hosszú távban gondolkoznak, valamint költenek a kutatásra és fejlesztésre.

Ha a konkrét feladatokat, az adatok típusát, területét nézzük, nagyon szerteágazó a kép. Sokan kutatják például jelenleg a Covid-19 hatásait, hogy milyen lesz az “új normális élet” az egyes gazdasági szegmensekben. De rengeteg erőforrást csoportosítanak az egészségügyi elemzésekhez is. Sokan kutatják, elemzik például a különböző laboreredményeket, melyek alapján kiszűrhetővé, előrejelezhetővé válhatnak majd különböző (pl. ritka) betegségek. De igazából a lehetőségek határtalanok, mert ha valamihez gazdasági érdek fűződik, és van rá stabil költségvetés, akkor azt kutatják is.

Ha felkeltette az érdeklődésed a Data Scientist munkakör, kövesd a DreamJo.bs aktuális álomállásait, hogy megtaláld a legtesthezállóbb munkát.

Mire számíts egy nemzetközi cégnél Data Scientistként?

Először is stabil munkahelyre, ahol azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz. Lehetsz kreatív, és dolgozhatsz javarészt home office-ból is. Nem lihegnek folyton a nyakadba, de nem is leszel magadra hagyva. Álommeló, igaz? A tudást megbecsülik.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.