Saját kezűleg is elvégezhető a konnektor bekötése

A különböző elektromos berendezések alkalmazását szinte minden esetben meg kell előzze a konnektor bekötése. A dugaljnak is nevezett csatlakozókon keresztül történik meg az energia kinyerése, így elengedhetetlen, hogy ezek megfelelően működjenek és minden tekintetben biztonságosak legyenek. Többféle típus között lehet válogatni, így teljesen az igényekhez igazítható a megjelenésük. Akár dekorációs elemként is szolgálhatnak.

Mikor kerül szóba a konnektor bekötése?

A legtöbb esetben olyankor válik szükségessé a konnektor bekötése, amikor egy új hálózat kerül kiépítésre, viszont vannak esetek, amikor a régi egységek cseréje során történik ez meg. Ahogyan a legtöbb termék, úgy ezek is folyamatosan fejlődnek, újulnak, így rendre jelennek meg a kereskedelemben igazán egyedi külsővel bíró típusok, amik feldobhatják az otthona hangulatát. Az sem kizárt, hogy felújítás alkalmával megsérül a felhelyezett csatlakozó, így elengedhetetlenné válik annak a lecserélése.

 

Vásárlás előtt mindig érdemes megismerkedni a teljes kínálattal és figyelembe venni az adott helyszínt, ahová a konnektor bekötése megtörténik. Választhatók biztonsági fedéllel ellátott variánsok, valamint süllyesztett vagy falon kívüli modellek egyaránt. A szín tekintetében is igen széles a paletta, így a helyiség hangulatát is figyelembe lehet venni a döntés során.

A konnektor bekötése házilag

Amennyiben van némi gyakorlata ezen a területen, vagy elég felkészültnek érzi magát, akkor bátran belevághat saját maga a dugalj felszerelésébe, de mindenképpen tartson be néhány alapvető szabályt! Az első és legfontosabb, hogy áramtalanítani kell a teljes hálózatot. Érdemes közvetlenül a főkapcsolót lepattintani, az esetleges meglepetések elkerülése érdekében. Még ilyenkor sem lehet teljesen biztos a dolgában, főleg a régi vezetékek esetében, így igyekezzen csak szigetelt szerszámokkal dolgozni asz esetleges kóboráram okozta sérülések elkerülése érdekében.

A konnektor bekötése lépésenként

A régi konnektor kiszerelése a középső csavar eltávolításával kezdődik. Ezt követi az oldalsó fülek, majd a vezetékek kilazítása. Ahogy ez elkészült, kiveheti a helyéről a csatlakozót. Ezt követően nagyon figyeljen az új egység behelyezésénél, hiszen a drótok sorrendben való bekötése nagyon fontos. Ennek megfelelően:

  • A fázis megy a baloldalra, a null a jobboldalra, a földelés pedig marad középen elhelyezve.

Általában színekkel vannak jelölve a vezetékek, így a következőkre érdemes figyelni:

  • A fázis fekete vagy barna, a null az kék vagy piros, a földelés a legtöbb esetben pedig zöld, illetve sárga színű vezeték.

Megesik azonban, hogy nincs külön földelés, ezért ebben az esetben csak két vezetékkel lesz dolga.

Ha kétségei támadnának a konnektor bekötése során, akkor inkább kérje szakember segítségét elkerülendő a közvetlen vagy közvetett sérüléseket, meghibásodásokat.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.