Tényleg van IPA-mentes székhelyszolgáltatás?

Vállalkozóként rengeteg adónemmel találkozik az ember, de talán az egyik legkacifántosabb közteher a szférában egyértelműen az iparűzési adó. Bizony fejtörést okoz mindenkinek. Bogozzuk ki együtt a szálakat, vajon mi az, amit feltétlenül tudnunk kell erről a sarcról? Mikor, kinek és mennyit kell fizetni? Mitől függ a mértéke? És komolyan van olyan, hogy egy jól megválasztott székhelyszolgáltatással mentesülhetünk a fizetése alól? Hogy is van ez? Mutatjuk!

Mi is az iparűzési adó?

Valószínűleg hallottad már úgy, hogy IPA meg úgyis, hogy HIPA. Mindkettő ugyanaz, csak a nagyon hivatalos helyi iparűzési adó elnevezést is lerövidítik néha szimpla iparűzési adó formációra. A hosszabb titulus pedig rögtön prezentálja is az irányultságát, merthogy a helyi jelző az önkormányzati kaliberre utal, aminek orientációját a vállalkozás székhelye határozza meg. Hogy ki fizeti? Mindenki, aki gazdasági tevékenységet végez 30 napot meghaladó időintervallumban, kettő darab részletben, egészen pontosan márciusban és szeptemberben. Hogy mennyi az annyi? Akár hiszed, akár nem, ez az adott önkormányzat szabad döntése, ugyanis az erre vonatkozó rendelet csupán a kereteket instruálja, a részleteket a helytartóság intézi. Pontosan ezért nem árt, ha tudod, hogy egy professzionális székhelyszolgáltatás nyilván képben van a regionális potenciálokkal, és kapásból a rendelkezésedre bocsátja a számodra legideálisabb lehetőségeket.

Hogy van ez az IPA-mentes székhelyszolgáltatás?

Vannak települések és pozíciók, ahol bizonyos összegű adóalap alatt nem kell adót fizetned, és előfordulhat az is, hogy valamilyen mértékű beruházás meghaladása vagy egy bizonyos foglalkoztatási ráta túlszárnyalása után igényelhetsz kedvezményt, de a hab a tortán, hogy vannak kifejezetten adóparadicsomnak minősülő helyi iparűzési adómentes helységek is, és ugye a székhely nyilvánvalóan IPA-mentes településre is bejelenthető. Magyarországon több mint 300 olyan település létezik, ahol 0 százalékos iparűzési adóterhet kell megfizetni. Ezeken a településeken gyakran IPA-mentes székhelyszolgáltatás is igénybe vehető, így a székhelyünk okos megválasztásával már komoly összegeket spórolhatunk. Persze nem árt tisztában lenni vele, hogy ennek feltétele ugyancsak egyedileg korlátozott lehet az adott településen, éppen ezért mindenképpen szükséges az alapos tájékozódás mielőtt a vállalkozást megalapítanánk, sőt ha totálisan a jogi szabályozásnak megfelelő székhelyszolgáltatást szeretnénk magunkénak tudni, válasszunk egy szakavatott székhelyszolgáltatót, aki pontosan ismeri az ide passzoló törvényi előírásokat, és félreértések nélkül intézi számunkra a bérletet. Mert ugye úgy lízingelni egy ilyen székhelyet, hogy aztán a végén mégis kell fizetni iparűzési adót, egészen felesleges pénzkidobás lehet, és ráadásul a jogszabály értelmében a székhely szerződés egy éven belül fel sem mondható.

A székhelyszolgáltatás igénybevételekor nem muszáj gazdasági tevékenységet végezni a székhelyen, ám arra figyelni kell, hogy az adott vállalkozásnak ne legyen a helyi adók szempontjából sem telephelye –
ilyenkor csak székhely szerinti IPA-t kell megfizetni, ami például Újlengyelben nulla forint. Ha megállapítható telephely, mondjuk a cég bérel egy irodát, akkor a már telephely szerinti önkormányzatnak is fizetni kell iparűzési adót, meg kell osztani a székhely és telephely között annak mértékét. Csak olyan vállalkozások tudják megspórolni a teljes IPA-t, amelyeknek nincs az IPA-mentes helyen kívül sehol máshol telephelyük. Éppen ezért kezeljük óvatosan a privát alakításokat, és inkább támaszkodjunk egy referenciákkal rendelkező, professzionális cégre. Ha biztosra akarsz menni, akkor vedd fel a kapcsolatot egyszerűen a topcegalapitas.com portál szakértő kollektívájával a kapcsolati zónájában található elérhetőségek bármelyikén, és igényeid szerint részletes tájékoztatást kaphatsz minden további kedvező lehetőségekről is. Várják hívásodat, akár már ma. Élj az ingyenes tanácsadás lehetőségével, és élvezd a professzionista légkört!

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.