Mi a közös Mészöly Kálmánban, Mario Balotelliben és az angol királynőben? Mindannyian ott vannak a Player legjobb sportmémjeinek listáján.

A grimaszoló McKayla Maroney

A 15 éves amerikai tornászlány ugrásban toronymagas esélyesnek számított a londoni olimpián, ám a második gyakorlata során fenékre ült, így végül csak a második helyet sikerült megszereznie. McKayla nem érezte úgy, hogy az ezüst is szépen csillog, és ahogy nem rejtette véka alá frusztráltságát. Arra persze nem számított, hogy ezzel a megmozdulásával nem csak az internetet, hanem Barack Obamát is lenyűgözi.

Az izmozó Mario Balotelli

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság sok szempontból emlékezetes volt, de ha egy igazán nagy durranást kellene kiemelni a tornáról, akkor egészen biztosan Mario Balotelli elődöntős teljesítménye lenne az. A kissé flúgos olasz második gólja utáni, mezlevétellel egybekötött pózolása gyakorlatilag az egész webet keresztbe szántotta, és a létező legelmebetegebb formákban csapott le a gyanútlan böngészőkre. És most még azt sem kellett megkérdeznie, hogy miért mindig ő.

A rövidlátó magyar bírók

Az Eb-re természetesen idén sem kvalifikálta magát fociválogatottunk, ám a Kassai Viktor által vezetett játékvezetői csapatunk jó szereplésében azért bízhattunk. Lelkesedésünk egészen az angol–ukrán csoportmérkőzésig tartott, amikor is gyakorlatilag hazánk pályára delegált fiain kívül mindenki benn látta Marko Devics lövését.

A súlyos bírói hiba eredményeképp létrejött Kassai Viktor ellen Facebook-oldal hamar tízezres nagyságú lájkot gyűjtött be, a játékvezető Wikipédia-oldala is átalakításon esett át ukrán barátaink jóvoltából, de segítője, Vad II László asszisztens is kapott hideget-meleget.

Hipertérugrás Felix Baumgartnerrel

Az osztrák bázisugró októberben egy szkafanderben ugrott ki a világűrből, és bár az általa kitűzött világrekordot nem sikerült megdöntenie, az internetezők már a repülése közben mémet gyártottak belőle. A Red Bull-poénoktól kezdve számos vicces asszociáció készült a hipertérugrásból, és ha azt feltételeztük volna, hogy nincsen kapcsolat országunk miniszterelnöke és az űrből támadó ejtőernyős fenegyerek között, akkor nagyot tévedtünk.

Kálmán bácsi

Még hogy Magyarországnak nincsen mémkirálya? Mit mondana erre a széklábbal támadó Mészöly Kálmán? Egy régebb óta működő fórumközösség tudatos és alázatos munkája 2012-ben végre beérett, és most már a Facebook közönsége sem marad ki a nagyfokú komponálásokból. Ha valaki megkérdezné, ebben mi a vicc, nézze meg ezt vagy ezt a videót Kálmán bácsi munkásságából, és ha akkor sem esik le neki a tantusz, akkor nyugodtan üsse agyon a szerzőt vagy dobja meg kővel. GYAKA!

A királynő morcos

Az idei londoni olimpia mémszempontból is igen erősre sikeredett, nem hiába, hiszen mégis csak az egész világot lázba hozó sportszerenádról beszélünk. Nagy-Britannia uralkodója, II. Erzsébet királynő tisztességesen végigülte az egyébként igencsak látványosra sikerült megnyitó ünnepséget, ám egy pillanatra mintha kivetkőzött volna szerepéből. Olyan mogorva arcot vágott, mintha éppen a koronabirodalom ősellenségei vonultak volna fel. Több sem kellett az online folklórnak, máris százával gyártották a vicces feliratokat a királynő arcára.

A szexi gátfutónő

Michelle Jenneke ugyan nem tekinthető úgy mémnek, mint a lista többi szereplője, viszont neki is sikerült elérnie, hogy a teljes ismeretlenségből hetekig róla beszéljen az egész internet. Mindössze annyit kellett tennie, hogy a júliusban, Barcelonában zajló junior atlétikai világbajnokságon a 100 méteres gátfutás egyik előfutama előtt ugrálva, táncolva melegített be. Önmagában ez nem lenne elég a mémmé váláshoz, azonban a YouTube-ra felkerült videó napok alatt tízmilliónál is több letöltést produkált, a 19 éves atlétanőnek pedig rögtön rajongótábora alakult. Még akkor is, ha az ominózus előfutamon csak az ötödik helyet szerezte meg.

Cristiano Ronaldo

A Real Madrid portugál támadója évek óta az internet betyárjainak áldozata, és nagyon még csak tennie sem kell érte. Sokáig a 2004-es Eb-n prezentált sírása szolgáltatott muníciót a netezőknek, de gyakorlatilag ahogy könny szökik Cristiano szemébe, kegyetlenül lecsapnak rá. Az idei évben ihletett formában focizó portugál pechjére létezik egy Lionel Messi nevű futballista is, így nem csoda, ha ez csipkelődési forrás kifogyhatatlannak tűnik. Termékeny év volt ez Ronaldónak, hiszen McKaylához hasonlóan őt se nyűgözte le az UEFA díjátadó gálája, de az Eb-n sem pihent, hiszen a németek elleni csoportmérkőzésen még arra is volt ideje, hogy a félidőben frizurát váltson.

Cigiző Cutler és Bamba Eli

Már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az amerikai futball, így talán az NFL idei legjobb mémjei egy Magyarországon készült listáról sem lógnak ki. A cigiző Jay Cutler olyan szempontból klasszikus mém, hogy a világon semmi célja nem volt az első átszerkesztett képpel a szerzőnek, cserébe viszont igencsak vicces tud lenni, ahogy a leglehetetlenebb helyzetekben is cigi lóg a Chicago Bears irányítójának szájából. Eli Manningről már itt a Player hasábjain is meséltünk, az informatikus külsejű legkisebb Manninget még az sem hatja meg, ha a házát elönti az özönvíz, így nem meglepő, ha a faarcú Eliból is hamar mémet gyártottak a tengerentúlon.

Mo Farah elfut

Az idei olimpia hosszútávfutó-sztárja, a brit Mo Farah öt- és tízezer méteren is aranyérmet szerzett, az utolsó méterei pedig egészen gyorsan mémmé váltak. Az örömittasan, fülig érő vicsorral az arcán célba érő Farah képe az olimpia egyik ikonikus fotója lett, az online művészeknek nem is kellett ennél több. A Mo Farah Running Away From Things Tumblr-oldal kifogyhatatlan a poénokból – ha valakinek eszébe jut még valami, ami elől elfuthatna Mo, nyugodtan küldje be.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Polip a jégre, haka-tánc és égő lándzsa – Furcsa hagyományok a sportban

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Távozik a Real Madrid csapatkapitánya

További cikkeink a témában