Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1958-ban Brazília nagyszerűen játszva nyerte meg a svédországi világbajnokságot, ezen a tornán tűnt fel Edson Arantes do Nascimento, vagyis Pelé, a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka. A ma 80 éves legenda első világbajnokságára tekintünk vissza.

A 17 éves Pelé hat góllal zárta a tornát, mindezt úgy, hogy a csoportkörben egyszer sem talált be. A kieséses szakaszban indult be, a nyolc között a brazilok csak nyögvenyelősen tudták 1–0-ra legyőzni Walest, az egyetlen gólszerző Pelé volt.

Pelé gólja Wales ellen:

Majd jött a franciák elleni elődöntő, ahol a Fekete Gyöngyszem már brillírozott, egymaga rúgott hármat az addig remeklő Franciaországnak, amely peches is volt, hiszen egy sérülés miatt 10 emberrel maradt – ekkor még nem volt csere.

Pelé a franciák ellen:

A finálét a hazaiak ellen játszotta Brazília, és igazi vb-klasszikus lett. Vezettek a svédek, ezt követően azonban jött négy brazil gól, a vége már sima volt, 5–2-re nyert Brazília, Pelé a döntőben duplázott. És itt lőtte pályafutása egyik legemlékezetesebb gólját, egy esernyőcsellel megverte a védőt, majd laposan a kapuba talált. 17 évesen, szinte még gyerekként érkezett a tornára, három héttel később pedig nemzeti hősként ment haza.

A döntőbeli esernyőcseles gólja:

A döntő után a svéd Sigge Parling – aki Pelét fogta végig –, azt mondta, hogy az ötödik gól után szíve szerint ő is a brazilokat éltette volna, annyira látványosan játszva futballoztak.

Pelé ezt követően még kétszer nyert világbajnokságot, 1962-ben és 1970-ben, ezzel ő a focitörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka.

(Fotó: fifa.com)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.