Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A 18 éves Phil Foden a Manchester City és az angol válogatott következő évtizedének alapembere lehet. Korosztályos világbajnok, és már Andrés Iniestához hasonlítják.

Számos kritika éri és érte a Manchester Cityt, amiatt hogy a külföldi befektetőknek, játékosoknak, edzőknek köszönheti az elmúlt 8-9 évben elért sikereket. Ezeknek a vádaknak természetesen van valóságalapja, még akkor is, ha a megnyert kupák számán ez nem változtat. Ennek ellenére egy a City helyzetében levő topklubnak fontos, hogy az utánpótlásra is komoly hangsúlyt fektessen. És most úgy tűnik, hogy ennek a munkának meglesz a gyümölcse, hiszen a Citynek sikerült kinevelnie

A 18 éves középpályás tavaly U17-es világbajnokságot nyert az angolokkal, sőt, őt választották a torna legjobb játékosának is, és már egy ideje kiemelten figyeli a fejlődését az angol sajtó, persze nem véletlenül. Ő lehet a következő angol generáció egyik legkiemelkedőbb játékosa.

A Manchester City tegnap a Ligakupában könnyedén 3–0-ra nyert az Oxford United otthonában. Foden kezdő volt, mindhárom gólból aktívan kivette a részét: Gabriel Jesusé tőle indult, majd gólpasszt adott, a harmadikat pedig ő lőtte – ez volt az első gólja a City felnőtt csapatában.

  • A gólja:
  • A gólpassza:

„Úgy ünnepelte a gólját, mintha a világbajnoki döntőben rúgta volna. Ennek az az oka, hogy ő egy City-drukker. Az az álmom számára, hogy maradjon itt legalább 10 évig, és legyen állandó tagja a Citynek.”

Mondta a lefújás után Pep Guardiola. Az Oxford edzője, Karl Robinson ennél is továbbment: Fodent Andrés Iniestához hasonlította, és nem ő az első, akinek a spanyol zseni ugrott be Fodent látva.

Szintén Guardiola szavai.

Nyilván Fodennek borzasztóan nehéz dolga lesz a Citynél, óriási a konkurencia, és még korai azt várni tőle, hogy viszonylag folyamatosan játszani fog. Az viszont látszik, hogy Guardiola bízik benne, a kupákban biztosan megkapja a perceit, és az év vége felé, esetleg sérülések esetén a bajnokságban is simán lehetőséghez juthat.

Az elmúlt 1-2 évben a Cityt több csapat megkereste, hogy adja kölcsön Fodent, de sem a vezetőség, sem az edzői stáb nem akarja elengedni a fiatal angolt. Aki az elemzések szerint a hozzáállásával is példaértékű, hatéves korában csatlakozott a Man. City akadémiájához, tehát valóban egy City-drukker, és a benne rejlő potenciált tekintve óriási érték a klubnak.

Egy Iniesta szintű futballistához nyilván nem szerencsés hasonlítani egy 18 éves srácot, de az megállapítható, hogy a játékának egy-egy elemében valóban van hasonlóság közte és a korábbi Barca-zseni között. Leginkább az irányító szerepében érzi jól magát, de a jobb oldalon sem elveszett. Agilis, jól lát a pályán, kitűnő a társak kiszolgálásában, és a kapu előtt sem veszélytelen.

A transfermarkt.com szerint már most hétmillió euró a piaci értéke, nyilván ez nőni fog, ha nem sérül le, Guardiola pedig folyamatosan egyre több percet ad neki.

Foden egyébként feltűnik a City tavalyi szezonját bemutató sorozatban is, amiről nemrég írtunk:

(skysports.com; goal.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.