A Falcon-szobor magyar alkotója először látta zseniális művét a stadionnál
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az 53. Super Bowl előtti napon látta először Szőke Gábor Miklós saját alkotását, az Atlanta Falcon-szobrot teljes pompájában, az elkészült stadionnal együtt.

Korábban mi is bemutattuk Szőke zseniális művét, amit a Fradi-sas ihletett. Az Atlanta tulajdonosának, Arthur Blanknek mutatták meg a Groupama előtt látható szobrot, miután kipattant a fejéből, hogy neki kellene egy marha nagy sólyom az ultramodern stadionja elé. Megtetszett neki, és végül a magyar művészt kérték fel, hogy tervezze meg az óriásállatot.

A szobor 2017-ben, közvetlenül a FINA vizes világbajnokság ’Vizi legendák’ szoborsorozata előtt készült el.

Szőke a ragadozó zsákmányát futball labdaként ábrázolta, a széttárt szárnyú acél sólyom egy touchdown pillanatát jeleníti meg, a ragadozómadár lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre. A bronzból készült labda a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű és 4 tonna.

A köztéri alkotás csodájára jár Atlanta és a nemzetközi sajtó is. Az elkészítése mögött több mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, amelyen 200 ember dolgozott.

A műalkotás Szőke Gábor Miklós egyedülálló csepeli stúdiójában és bemutatótermében készült, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vízen Atlantába, ahol saját, statikusokból, szobrászokból, hegesztőkből álló csapatával és többségében magyar szakemberekből álló alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor installálásán.

Az 53. Super Bowl előtt egy nappal az alkotó a szobor előtt interjút adott a Sport TV-nek:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.