Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A fogkövet legtöbben esztétikai problémának gondolják. És valóban az is lehet, főként akkor, ha már olyan méreteket ölt, ami átlóg a fogak külső felszínére, illetve amikor különféle elszíneződések (kávé, tea, dohányfüst) rakódnak le benne és barnára színezik. A fogkő általi veszély azonban elsősorban nem ebben nyilvánul meg.

Hogyan képződik?

A fogkő gyakorlatilag a fogakon képződő bakteriális réteg (lepedék, plakk) kikristályosodott formája. A nyálban található ásványi anyagok rárakódnak a plakkra, és egy a vízkőhöz hasonló, kemény réteget képeznek. Ez a folyamat legintenzívebben ott zajlik le, ahol a nyál a szájba jut a nyálmirigyekből, tehát az alsó frontfogak mögött, a nyelv alatt és a felső őrlőfogak külső részén, ezeken a helyeken termelődik a legtöbb fogkő. Felszínét tekintve porózus, de belül is szivacsos szerkezetű, ezért folyamatosan baktériumok lakják be, és mivel ilyen a felépítése, nem is tisztítható igazán.

Mit tesz a fogakkal?

Először a fogkőben lakó baktériumok méreganyagokat és anyagcsere-melléktermékeket képeznek, károsítják az ínyt, ínygyulladás alakul ki. Ez időnként nem súlyosbodik tovább, azonban ha a gyulladás a fogágyra terjed, fogágybetegség, csontpusztulás és a fogak meglazulása lehet a következmény. Erre általában az hívja fel a figyelmünket, ha már a fogíny alatt is jellegzetesen barnás-feketés színű fogkő képződik.

Mit tehetünk ellene?

Sajnos a fogkövesedés nagyrészt hajlam kérdése, a megfelelő eszközökkel azonban jelentősen lassíthatjuk a képződését. Mivel a fogkő megszilárdult lepedék, elsődleges a megfelelő fogmosás. Fogkövesedési hajlamnál nagyon tudom ajánlani az elektromos fogkeféket, amelyek jelentősen jobban tisztítanak a kézi fogkeféknél. Ezenkívül javasolt a veszélyzónákban (alsó frontfogak belső oldala, valamint felül-hátul-kívül) kezdeni a fogmosást, és tovább időzni ezeken a területeken. Fontos a fogselyem és a fogköztisztító kefék használata, mivel a fogközökben különösen könnyen lerakódhat fogkő. Ezeket megtoldhatjuk valamilyen szájvízzel vagy szájzuhannyal is.

Akármit teszünk, egy idő után (különösen, ha hajlamosak vagyunk rá) általában visszatér a fogkő. Ezért érdemes legalább félévente szakemberrel eltávolíttatni.

Egyéb kérdéseid is vannak szakemberünkhöz? Talán itt a válasz rá!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.