Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Európai Labdarúgó-szövetség határozottan elkötelezett amellett, hogy még a 2020–21-es szezon rajtja előtt befejezzék a most felfüggesztett évadot. Gyakorlatilag bármi áron.

Az Independent arról ír, hogy szerdán ismét videokonferenciát tart az UEFA a nemzeti szövetségek képviselőivel, melyen szavazhatnak. Az európai szövetség víruskrízissel foglalkozó logisztikai csoportja ugyanis elkészítette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga befejezésére vonatkozó válságterveit.

Hogy miért? Mert elképesztő mennyiségű pénzről van szó. A kluboknak és az UEFA-nak komoly összeget kellene visszafizetniük a televíziós közvetítési díjakból, amennyiben a mérkőzések elmaradnának – hiszen ezeket már szétosztották. Ráadásul a meccsek elmaradása közvetlenül is veszélybe sodorja több ezer ember munkáját.

Az UEFA azt is hivatalossá tenné, hogy a nemzeti bajnokságokat is be kell fejezni, és az Independent információi szerint ebben (is) egyetértés van az európai ligák vezetői részéről is. Itt is szempont, hogy több, főleg kis- és közepes csapat költségvetése nem bírná el a kieső, illetve visszafizetendő bevételeket.

A tervezet kidolgozói úgy ítélik meg, hogy egyszerűbb a csapatok izolációját megszervezni és zárt kapuk mögött befejezni az idényt, mint megoldani azt a számtalan gondot, amit a be nem fejezett bajnokságok okoznának. Az Independent szerint káosz lenne, hiszen több kérdés is nyitva van:

  • például az, hogy ki és mi alapján határozna a következő szezon európai kupaindulóiról.
  • Elképzelhető, hogy a kényes szituáció vesztesei jogi útra terelnék az ügyet, és ha megítélik nekik az elégtételt, újabb súlyos károkat okozna.

Az UEFA vezetői azzal nem számolnak, hogy a 2020–2021-es idényt is át kellene alakítani, de ez nagyban függ attól is, hogy mikor ér véget a járvány, sikerül-e teljesen felszámolni, újraindítani az életet.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.