Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Így védjen meg a csapattársad.

A Serie A-ban igen komoly teret nyert a rasszizmus, persze sosem volt igazán kezelve a probléma, ám mostanság feltekerték a hangerőt az idegengyűlölők. Most azonban az olasz foci egy nagyon fontos résztvevője nyilatkozott olyat, ami csak olaj lehet a tűzre.

A Juventus Cagliariban játszott bajnoki meccset, és Leonardo Bonucci, valamint Moise Kean góljaival nyert. Épp ők ketten most a főszereplők, na meg a szardíniai drukkerek.

A Juve fiatal támadóját ugyanis folyamatosan rasszista bekiabálásokkal és huhogással támadták.

Az elefántcsontparti szülőktől származó olasz csatár, aki a válogatottban is bemutatkozott már, mi több, gólt is szerzett, a legjobb módon reagált a rasszizmusra: gólt szerzett a 85. percben.

És ekkor széttárt karokkal megállt a Cagliari drukkerei előtt.

Néhányan próbálták onnan elhúzni a megbántott és még roppant fiatal, tehát tapasztalatlan játékost, miközben csapattársa, a szintén színes bőrű Matuidi is teljesen kiakadt a szurkolók viselkedésén, akik rasszista dalokat énekeltek. Piero Giacomelli játékvezető rövid időre félbeszakította a meccset, de talán végleg kellett volna. Kean és Matuidi persze utána minden labdaérintésnél ki lett fütyülve, hiába kérte őket Luca Ceppitelli csapatkapitány, hogy fejezzék be.

FutbolBible on Twitter

The best clip you will watch today. Juventus rising star Moise Kean celebrates in front of the Cagliari fans who racially abused him all game. Fuck racism. 🤴🏿 https://t.co/bnQ6lVL6NF

A meccs után aztán mindenki elmondta a véleményét, leginkább felháborodva, Allegri mester szerint „a nézők között lévő idiótáknak jár a büntetés, mert elrontják mások szórakozását. Meg kell találni a bűnösöket és egy életre eltiltani őket.

Nos, hogy a Serie A-ban miért nem tudják megfékezni a rasszizmust, az nem kizárólag a hatóságok miatt van, hanem az olyanok miatt is, mint Bonucci, aki képest volt ezt nyilatkozni:

„Kean tudja, hogy ha gólt lő, a társaival kell ünnepelnie. Tisztában van vele, másképp is reagálhatott volna.

Moisénak nem szabadott volna provokálnia, az ultráknak pedig nem így kellett volna reagálni. Profik vagyunk, példát kell mutatnunk.”

Így védjen meg téged a csapattársad! Bonucci azt állítja, mindkét fél hibás, miközben a huhogás a meccs eleje óta hallható volt, tehát arról nincs szó, hogy Kean bárhogy is kiprovokálta volna a drukkerekből ezt a viselkedést. Ő a gólja után reagált, amikor már 80 perce kapta a rasszista hangokat, de akkor sem durván, nem mutogatta a farkát, mint Simeone vagy Ronaldo, középső ujj sem villant.

Bonucci védőtársa, Chiellini máshogy is látta: 

Semmi rosszat nem tett. Ugyanolyan pozitív szereplő az olasz labdarúgásban, mint Zaniolo, Chiesa vagy Barella. Tizenkilenc éves, azért van itt, hogy tanuljon. Nem érdemelte meg, amit kapott.”

Akkor Bonucci szerint mégis mivel provokálta őket már a 20. percben, amikor hallatszott a majomhuhogás? Talán csak nem azzal, hogy nem fehér a bőre?

A végén itt van Bonucci gólöröme is:

(Enrico Locci/Getty Images)

A Serie A-ban meg ideje lenne kicsit bekeményíteni:

(Fotó: Enrico Locci/Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.