Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Cam Newton jelen pillanatban talán az NFL legmegosztóbb személyisége. Sokan szeretik, úttörőnek tartják azt, ahogyan játszik, megreformálhatja a sportot, míg mások szerint ő mindössze egy átlagos játékos, aki szereti magára felhívni a figyelmet. Newton tehát egy egyedi színfoltja a ligának, amihez azonban elengedhetetlen volt az idáig vezető igencsak különleges útja is.

Már fiatalkorában is látszott, Cam előtt igen fényes jövő állhat a sportokban, hiszen kortársainál magasabb, atletikusabb és erősebb is volt. Ezt ki is használta, gimnazista korában egyszerre baseballozott, kosarazott, illetve irányító volt a focicsapatban. Hamar kiderült hát, hogy legutóbbihoz ért leginkább, az egyetemi futballcsapatok sorban álltak érte, így végül Floridában kötött ki, ahol azonban nem kapott játéklehetőséget, ugyanis az egyetem kezdő irányítója Tim Tebow volt. Két Floridában töltött év után egyetemet váltott, a jóval kisebb névvel rendelkező Blinn College tanulója lett. Ez azonban nem tartott tovább egy évnél, ugyanis jó teljesítményére felfigyeltek az Auburn megfigyelői, így utolsó egyetemi évét már egy igazi neves egyetemi csapatban játszhatta.

Az Auburn színeiben végre magára talált, megmutatta, miért is tartották nagy tehetségnek már évek óta. Év végén megnyerte a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman trófeát, majd az egyetemi bajnokságot, ezek után pedig a 2011-es drafton elsőként kelt el, a Carolina Panthers szerezte meg. Egy éven belül ezt a három elismerést rajta kívül senki nem tudta elérni, így már profi karrierje kezdetén egy szép rekordot tarthatott.

Első éve Carolinában is kifejezetten jól sikerült, beválasztották a Pro Bowlba, illetve megnyerte az év újonca díjat is. A következő években viszont bár nem játszott rosszul, kiemelkedően sem, a Panthersnél azonban bíztak benne, így a 2015-ös szezon előtt kapott egy igen szép szerződést, amivel még öt évig elkötelezte magát a csapathoz, cserébe 103 millió ütheti a markát ez idő alatt. Az új szerződés, és ezzel együtt a belé vetett bizalom meghozta gyümölcsét, 2015-ben élete szezonját produkálta, övé volt a legtöbb szerzett touchdown a ligában 45-el, miközben a liga legponterősebb csapatát vezette.

A Panthers ennek hála le is verte minden ellenfelét a Super Bowlig vezető úton egyetlen kivétellel, az alapszakasz utolsó előtti hetén a csoportrivális Atlanta megakadályozta őket a tökéletes szezon elérésében. A rájátszásra ez kicsit sem lassította le Newtont, aki az idei playoff alatt a legtöbb yardot passzolta. A végső győzelem azonban nem sikerült a Super Bowlon a Denver felülkerekedett az egész szezonban ellenállhatatlan Panthersen, elsősorban annak köszönhetően, hogy egész meccsen kikapcsolták Newtont.

Newton bár még csak pár éve van a ligában, máris nagy újítónak számít. Közel két méter magas, 110 kiló, és méreteihez képest elképesztően atletikus, amit ki is használ. A legtöbb futó irányítóval ellentétben őt nem könnyű földre vinni, sok védőnél erősebb, akinél nem, annál pedig általában gyorsabb, így a védőknek általában valami különlegeset kell kieszelniük, hogy kordában tartsák. Ez a játékstílus bár rövid távon láthatóan hatékony, nem biztos, hogy hosszabb távon is megállja a helyét, hiszen a folytonos ütközések miatt lehet, hogy a vártán hamarabb kell szögre akasztania a stoplist.

A pályán ugyan zseniális irányító az évek során többször is keveredett érdekes helyzetekbe különböző okokból kifolyólag. Még floridai évek alatt az egyetem eljárást indított ellene, ugyanis ellopta egy másik diák laptopját. Ennek következtében az egyetem felfüggesztette, így hát ez is döntő érv volt amellett, hogy elhagyja a csapatot és más egyetem után nézzen. Ezután utolsó egyetemi évében az egyetemi bajnokság vezetője újabb eljárást indított ellene, ugyanis felmerültek olyan vádak, hogy az Auburn egyetem fizetett volna Newtonnak azért, hogy náluk játsszon. Mint később kiderült, Cam nem volt érintett az ügyben, sem az egyetem, Newton édesapja viszont annál inkább: sorra felkereste a fiát figyelő csapatokat, és némi pénzért cserébe garantálta volna, hogy náluk köt ki Newton.

A draft után azonban már sikeresen elkerülte az illegális tevékenységeket, bár megosztó magatartása ugyanúgy megmaradt. Míg a pályán egyedülálló módon teszi a dolgát, amint vége a playnek, mintha egy más embert látnánk: nevetve táncol az ellenfél szurkolói előtt, idegesíti a játékosokat, illetve volt már példa arra is, hogy a szurkolók által kirakott táblákat letépte és bevitte az öltözőbe.

A sajtótájékoztatókon rendre keresi a rivaldafényt, akkor érzi igazán jól magát, ha minél többen őt nézik, rá figyelnek. Ez egyrészt hasznos lehet, hiszen így valamennyire leveszi ezt a terhet a csapattársairól, másrészt viszont a vereségek után is a legtöbben őt fogják megtalálni, amit viszont nem biztos, hogy jól tud kezelni, ahogy azt láthattuk a Super Bowl utáni sajtótájékoztatón is.

A playeken kívül Cam Newton azonban nem csak megosztó, hanem megbecsülendő dolgokat is tesz: Az egyetemi fiaskója óta semmilyen összetűzése nem volt a rendőrséggel, nem találunk róla képeket éjszakai klubokban részegen, ami az őt övező figyelmet tekintve igen példás magatartás. Ezen kívül, ha egy nagy játék után éppen nem táncol, akkor a labdát, amivel touchdownt szereztek, rendre egy első sorban ülő kisgyereknek adja, aki így örökre emlékezhet arra a meccsre.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.