Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az aranyérem ugyan nem Szilágyiéké lett, de a sportszerűségből még sosem volt baj. Lehet róluk példát venni.

Az emlékezetes budapesti világbajnoki döntő – a dél-koreaiaktól elszenvedett egytusos vereség – után tett sportszerű nyilatkozatáért Fair Play-díjat vehetett át a magyar férfi kardcsapat a Nemzetközi Vívó Szövetség lausanne-i gáláján.

A nyári vb-n Dél-Korea 45–44-re győzött a magyarok elleni, ami sorozatban harmadszor lett világbajnok, azonban a meccsen több vitatott, sőt, rossz ítélet is született – a döntő után a bírói testület fel is mentette a vb-re vonatkozóan a további munkavégzés alól a közreműködő zsűripárost.

A hazai szövetség honlapja felidézte, hogy a döntőt követő sajtótájékoztatón az újságírók bíráskodással kapcsolatos kérdést is feltettek, amire a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron így reagált:

Ezután csapattársaihoz fordult, és kérdésére Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád is megerősítette ugyanezt. Igazából semmi extra nem történt, csak a srácok nem bíróztak, nem vették el a győztesek örömét pitiáner csalózással, hanem tulajdonképpen elismerték a tudásukat és a maguk hibáit.

A FIE illetékesei már akkor jelezték, hogy sportszerűnek tartják a nyilatkozatot, és a csapat tagjai utóbb meghívót kaptak a közgyűlést követő gálavacsorára, ahol Aliser Uszmanovtól, a nemzetközi szövetség elnökétől vehették át a Fair Play-díjat.

Ugyancsak díjazott lett a világranglista élén végző, Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid alkotta junior világbajnok férfi párbajtőrcsapat. Ezt az elismerést Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke vett át.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.