Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ekcéma minden tizedik embert sújt a világon, mégis alig tudunk róla valamit. Folyamatos szenvedés helyett viszont inkább nézzük, mit tehetünk mi magunk, hogy jobb legyen!

Az ekcéma mibenlétét jelen pillanatban még maga az orvostudomány sem tisztázta világosan. Gyakran összemossák a dermatitisszel, azaz bőrgyulladással – mi most nem is próbálkoznánk azzal, hogy megkapjuk a Nobel-díjat, úgyhogy legokosabb, ha egy problémakörnek tekintjük a két betegséget, és megnézzük, mit tehetünk ellene a hétköznapokban.

Az ekcéma kialakulását balladai homály lengi körbe, és kiváltó okai is számosak, úgyhogy elsőként nem árt, ha áttekintjük az alapvető típusokat – amelyek sokszor csak nehezen, esetleg hosszadalmas orvosi folyamatok során különboztethetők meg egymástól. Lássuk tehát az ekcéma különböző formáit!

Kiszáradás miatti ekcéma

A faggyúmirigyek helytelen működése (vagy időskori csökkent aktivitása) miatt a bőr esetenként annyira kiszáradhat, hogy az ekcéma kialakulásához vezethet. Az ekcéma ezen formáján (a többivel ellentétben) a kortikoszteroid tartalmú kenőcsök csak rontanak.

Szeborreás ekcéma

Csecsemőknél is előfordul, de mi nézzük a felnőttkorit: enyhe formájában tulajdonképp erősen korpásodó fejbőrt jelent, ami súlyosabb esetekben komoly viszketéssel jár. Mivel a vakarás hatására a problémás terület gyakran sebes lesz, nem túl szép látvány, és itt is fennáll a felülfertőződés veszélye.

Mikrobás ekcéma

Kerek, pénzérméhez hasonló, gyulladt, kivörösödött gyulladásos területek jellemzik, rettentően viszket. Száraz bőrűeknél és időseknél a leggyakoribb.

Diszhidrotikus ekcéma

Apró hólyagocskák, amelyek a talp, a tenyér és az ujjközök bőrén jelennek meg. Mivel ezek viszketnek, a beteg vakarja őket, a hólyagok gyakran kipukkadnak – na, ilyenkor jön a bakteriális felülfertőződés, ami még cifrább tüneteket okoz. Hullámokban jön elő és tűnik el.

Vénás eredetű ekcéma

Ez egy elég súlyos típus: tulajdonképpen a lábszárfekély előszobája, ugyanis rossz vérellátású lábon alakul ki, pikkelyszerű kiszáradással.

A fentiek mellett számos egyéb ok is állhat az ekcéma kialakulásának hátterében. Egy-egy vegyszerre, kozmetikai alapanyagra való érzékenység, allergia, gyógyszerek mellékhatása, táplálékunkba bekerülő káros anyag mind-mind kialakíthat ekcémát, ami nehezen, lassan gyógyul, és rosszabb esetben sosem szabadulunk meg tőle. Javíthatunk azonban állapotunkon, ha betartunk néhány alapvető szabályt, és megfogadunk pár jótanácsot az alábbiak közül:

Tilos vakarni!

A vakarás a legrosszabb dolog, amit az ekcémával tehetünk, úgyhogy mielőtt kaparászni kezdenénk, jusson eszünkbe a gennyes gyulladás, amit okozhatunk vele!

Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá!

Az ekcémás területet természetesen nem lehet eltüntetni, ápolni, krémezni kell – és eltüntetni az elszarusodott hámréteget róla. Ezt csakis alaposan megmosott kézzel tegyük!

Hidratáljunk kívül-belül!

Naponta többször is, ha kell, hordjunk magunknál egy kisebb tégelyben krémet a munkahelyünkre, hiszen ha a kiszáradt bőr megsérül, komolyabbra fordulhat a dolog. A hidratálás természetesen belülről is fontos, úgyhogy célozzuk meg azt a bizonyos napi 3 liter tiszta vizet!

Kerüljük a vegyszereket!

Mivel az orvosok számtalan új vegyülettel még csak a sötétben tapogatóznak, legokosabb, ha elkerüljük a lehető legtöbbet: használjunk ásványiolaj- és kőolajszármazék-mentes, ellenőrzött gazdálkodásból származó alapanyagokból álló termékeket. A sheavaj, kakaóvaj és kókuszolaj például (tiszta, nyers formájában), illetve a stabilizált aloe vera nem is túl drága (igaz, nem is szép), és bizonyítottan hatékonyan veszi fel a harcot az ekcémával szemben.

Vizsgáltassuk ki magunkat!

Az ekcéma gyakran kísérőbetegség, és a pontos fajtáját is fontos meghatároznunk, úgyhogy a gyanús tünetek láttán nyomás az orvoshoz!

Ne türelmetlenkedjünk!

A gyógyulás, sajnos, sokszor lassú. Ez azonban nem ok arra, hogy feladjuk, esetleg leordítsuk a doktor fejét – az ekcéma egyik fő okozója ugyanis épp maga a stressz! Mindenkinek jobb lesz, ha nem hergeljük folyton magunkat.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.