Az ír fociválogatott kapitánya, Stephen Kenny szerint a magyar drukkerek reakciója az egész országra rossz fényt vet.

A magyar válogatott második felkészülési meccsén sem kapott gólt, ami jó jel az Eb előtt, az viszont kevésbé, hogy a nemzetközi hírek nem arról szólnak, hogy 11 meccs óta veretlen Rossi csapata, hanem hogy a drukkerek borzalmasan rossz hírét keltették az országnak. Legalábbis az írek szerint biztosan.

A meccs előtt a magyar válogatott játékosai nem térdeltek le a rasszizmus elleni harc jegyében, ahogyan az Eb-meccsek előtt sem fognak – jelezte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az írek elleni meccs napján. Ők a mezükön található respect (tisztelet) feliratra mutatva álltak.

De íreknek nem is ezzel volt a gondja, hanem azzal, hogy nem tartották azt tiszteletben, hogy ők viszont térdeltek: a magyar focidrukkerek füttyel és pfujolással reagáltak az írek gesztusára (akiknél egyébként afrikai származásúak is vannak).

– mondta az Irish Timesnak Stephen Kenny ír szövetségi kapitány, aki a saját csapata térdeléséről azt mondta: „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos üzenet. Megdicsértem a játékosainkat, amiért ezt az álláspontot képviselték.

Adam Idah, az ír csapat egyik fekete játékosa szerint egy jó ügy miatt térdeltek le, és számára kiábrándító, hogy a magyar szurkolók kifütyülték őket. Chiedozie Ogebene, aki a nigériai Lagosban született, valamivel enyhébb hangot ütött meg:

Maga a lap egyébként „döbbenetes, kollektív” rasszizmusról ír a meccs kapcsán, ami erősen hangzik és valóban nem jó országimázs.

Az NFL-irányító Colin Kaepernicktől induló letérdelős tiltakozási forma tavaly, a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalom hatására terjedt el a labdarúgásban is.

(Fotó: MLSZ; Mirkó István)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.