Ez lenne az izlandi foci sikereinek titka?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A korábbi 46-szoros válogatott izlandi, Gretar Steinsson nyilatkozott arról, mitől indulhatott meg ennyire felfelé a focijuk.

Steinsson jelenleg az angol Fletwood technikai igazgatójaként dolgozik, és olyat mondott a Sky Sportsnak, ami egyrészt megerősíti a magyar terveket, másrészt felmerülhet miatta pár kérdés itthon. Merthogy szerinte a felemelkedés kulcsa az akadémiai rendszer.

Steinsson azt mondja, van, amit még az angol klubok is eltanulhatnak Izlandtól.

A játékosaink egytől egyig több sportágat gyakorolnak míg felnőnek, többen más sportágakban is kiválóak lennének, de a futballt választják.

Ez utóbbi lehet nálunk a gát, na meg a fent említett kérdések: ha Izlandon rövid idő alatt – a 2014-es vébéért már pótselejtezőt játszott, előtte semmi – sikerült kinevelni egy sikeres generációt mindössze, akkor mi miért leszünk évről évre rosszabbak? Miközben 20 ezer igazolt futballista van Izlandon. És miért nincs egyetlen játékosunk se, akit jegyeznének Európában? (Gylfi Sigurdssonért 50 millió eurót fizetett az Everton a nyáron.) Na és nálunk miért állt a földbe az akadémiai rendszer?

Emellett az is számít, hogy Izlandon 500 lakosra jut egy UEFA-minősítéssel rendelkező edző, és ott egy tréner akkor dolgozhat az utánpótlásban, ha minimum UEFA B licences végzettsége van. Mentalitás és képzés.

(Fotó: AFP)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.