Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pepijn Lijnders 2018 óta dolgozik Jürgen Klopp mellett, most a The Athelticnek mesélt arról, miért akar mindenki a némettel dolgozni, és hogy mivel emelkedik a világ fölé a mai Liverpool.

A Liverpool 2018-ban BL-döntőt játszott a Real Madrid ellen, amit ugyan elbukott, de 2019-ben is döntőig menetelt, és nyert. A júniusi BL-győzelme óta még emelni tudta a színvonalat Klopp csapata, a 35 tétmeccséből 29-et megnyert és csak kétszer kapott ki, abból az egyik a C-csapat volt a Ligakupában. Fölényesen vezeti a bajnokságot a Liverpool, és időközben klubvilágbajnok is lett.

„Az önmagukba vetett bizalom és a folyamatos kételkedés, elég jó-e, amit csinálnak, ez az alapja a kiegyensúlyozott teljesítménynek. Ezek a srácok egy sima cicázásból is versenyt csinálnak. Sokan mondják, hogy csak meccsről meccsre gondolkodnak. Mi edzésről edzésre. A kis dolgok teszik lehetővé, hogy nagy dolgokat alkossunk. Az ambíció és szenvedély, különösen az esős és hideg napokon, ez az, ami megkülönböztet minket a többi csapattól” – mesélte Lijnders.

A szakember szerint szó sincs varázslatról, rengeteg munka és felkészülés rejlik a csapat sikerei mögött. Klopp-pal együtt a holland is meghosszabbította szerződését 2024-ig Liverpoolban. El is mondta, miért.

„Varázslatos összhang van közöttünk, nem egy egyszerű menedzser-segítő kapcsolat a miénk. Százszázalékos bizalomra van szükség, hiszen minden egyes nap számos fontos kérdésekben kell döntéseket hoznunk. Imádok neki dolgozni, ismer engem és tiszteli, amit csinálok. Tudjuk, mit várhatunk egymástól.”

„Elképesztően átlátja a szituációkat és folyamatokat. Van egy mondás, az embereket nem érdekli, mennyit tudsz, amíg nem tudják, mennyire törődsz velük.

Klopp kezei alatt minden játékos jobb lesz, az átlagosnál kicsit jobbak pedig klasszissá válnak. Ez az ún. man-management, azaz a játékosok felépítése és fejlesztése, mint szakmai, mint emberi oldalról.

Pedig ezt nem könnyű kivitelezni, a világ legjobb futballistáival pedig kimondottan nehéz. Utánozhatatlan, ahogy a mondanivalójával megérinti a körülötte dolgozókat. A futballban folyamatosan harcolnod kell az egókkal, de a Liverpoolnál olyan, mintha nem lennének egók.

Nincs olyan tankönyv vagy képzés, ami megtanítana egy csapatot arra, hogyan kellene viselkedniük. Ez a vezetőedző feladata. Idővel az edző karaktere a csapat karaktere lesz. Ezt látja mindenki most a Liverpoolon. Ekkora ereje van Jürgen személyiségének.”

Klopp pedig egységet teremt, nála ez a legfontosabb.

„Az emberek sokat beszélnek arról, miben és hogyan fejlődött a csapat játéka, a fő erősségünk mégis az egység. Egység a pályán és a szervezeten belül egyaránt, ahogyan élünk, ahogyan működünk, kapcsolódunk egymáshoz. Ez az egyetlen módja, ha valaki egy agresszív, folyamatosan letámadó, presszionáló csapatot akar alkotni. Ha a szervezet nem működik tökéletesen, esélyed sincs erre. Ebben léptünk a legtöbbet előre.

Megvalósítani persze sokkal nehezebb, mint beszélni róla. A keret összes tagja jobb játékossá vált, mióta a Liverpoolban futballozik.”

A holland szenvedélyesen szereti a klubot, áldásnak érzi, hogy ilyen kollégákkal dolgozhat együtt. Úgy érzi, amit ebben az időszakban átélnek, olyan különleges, hogy soha többé nem fogják tudni megtapasztalni.

(Kiemelt fotó: Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.