Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugye te sem felejtetted még el minden idők leghíresebb és legviccesebb kungfu-jelenetét? Eric Cantona húsz éve rúgta le a beszóló szurkolót. Elevenítsük fel!

"Baszódj vissza Franciaországba, baszd meg a francia kurva anyád!"

Ez volt az ominózus mondat, ami kirobbantotta minden idők leghíresebb focista–szurkoló botrányát:

1995. január 25-én történt ez csodás, (sport)emberi jelenet a Selhurst Parkban a Crystal Palace–Manchester United: a hazaiak drukkere, Matthew Simmons úgy érezte, a nézőtérről bármit be lehet üvölteni, ami igaz is, de nem számolt azzal, hogy Cantona épp annyira elmeháborodott, mint ő. A francia pillanatok alatt begőzölt, hirtelen ott termett a szurkoló előtt és egy pörgőrúgással elintézte a kis köcsögöt. Érdemes egyébként aprólékosan átnézni ezt a fotót, epik fejeket látni.

A meglehetősen sajátos (értsd: önfejű, arrogáns, kivagyi) filozófiai felfogásáról híres Cantona utána természetesen megbánta az akciót (kilenc hónapra eltiltották, szóval volt mit. Aztán Franciaországban is elmeszelték, amire ennyit mondott: "A sirályok azért követik az uszályokat, mert azt hiszik, szardíniát dobálnak róluk a tengerbe."), ám azt mondta, néha valakinek el kell végeznie a piszkos munkát, és a normális szurkolók érdekében orrba rúgni az ilyen gyökereket. Ericet nem csak a sportszövetség tiltotta el: első körben két hét szabadságvesztésre büntették, amit később 120 óra közmunkára mérsékeltek.

Később Cantona a karrierje mellett/után még a filmszakmában is elmerült, továbbá a strandfocit népszerűsíti, miközben a lerúgott Matthew Simmons kőművesként tengeti az életét, pedig annak idején eladta a sztorit a Sun-nak, de a beígért pénznek csupán a töredékét kapta meg. Ráadásul kiderült, hogy a harc előtt három évvel részt vett egy rablásban, ami nem tett jót a karrierjének.

Mondjuk Cantona priusza sem rövid: Franciaországban nem lehetett válogatott, mert közölte Henri Michel kapitánnyal, hogy "egy szarzsák". Később kirúgták Marseille-ből, mert egy felkészülési meccsen a földhöz vágta a mezét lecserélését követően, Montpellier-ben egyik csapattársával verekedett össze, Nimes-ben pedig csapatkapitányként hozzávágta a labdát a bíróhoz.

De a legemlékezetesebb természetesen a húsz éve történt kung-fu kick jelenet. Sosem felejtjük.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.