Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy közepesen erős csoportba került a magyar válogatott a 2020-as Eb selejtezőjében, ha végig úgy tud játszani, ahogy a Nemzetek Ligája legtöbb meccsén, akkor akár...

Dublinban a világbajnoki ezüstérmes Horvátország, Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán mellé sorsolták a magyar válogatottat az E-csoportban. A sorsolást követő napon Marco Rossi szövetségi kapitány sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire az MLSZ székházában.

Egy alap közhellyel nyitott Rossi:

„Kerülhettünk volna jobb és rosszabb is a csoportba is. Nehéz ellenfeleket kaptunk, melyek közül kiemelkedik a vb-ezüstérmes Horvátország. Náluk élcsapatokban szereplő sztárok vannak a keretükben. Ők leterheltek lesznek a Bajnokok Ligája-szereplés miatt, a fáradtságuk adott esetben segíthet nekünk.”

Aztán mondott konkrétumot is, ebben segítséget nyújt, hogy a DAC edzőjeként dolgozott Szlovákiában is. A második helyért várhatóan három csapat harcol majd, ezek nagyjából azonos szintet képviselnek.

„Papíron talán Szlovákia a favorit e három csapat közül a továbbjutás kiharcolására, de szerencsére a mérkőzéseket nem papíron játsszák.

Nincs könnyű dolgunk, de nem félek a kihívástól, semmi nem jött még könnyen a karrieremben.”

Nézzük csapatokra lebontva:

  • „A szlovák keretben nem nagyon van olyan futballista, aki a helyi bajnokságban szerepelne. Szinte minden labdarúgójuk hétről hétre Európa topbajnokságaiban lép pályára.
  • Walesnek ott van Gareth Bale, aki kiemelkedik a mezőnyből, bár sok sérülés hátráltatja.
  • Horvátország egy teljesen más szint, az összes csapat fölött áll a csoportban. Világszintű játékosai vannak, akik kulcsszerepet töltenek be klubjaik Bajnokok Ligája-mérkőzésein is.
  • Nekünk a százszázalékos formánkat kell hoznunk, hogy esélyünk legyen a kijutásra.
  • Azerbajdzsán is okozhat problémát, nem csak nekünk, de a többi válogatottnak is, különösen a saját pályáján, Bakuban. Nagyon sokat fejlődött az azeri futball az utóbbi időben, és amúgy sem szabad alábecsülnünk senkit, egyszerűen nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt megengedhessük magunknak.

Azt pontosan nem tudja Rossi, eddig hány játékost hívott be a három összetartás alatt, de alapvetően továbbra is rájuk számít. Minden fiatal magyar labdarúgó pályafutását követik, akár itthon, akár külföldön játszik. Mindenki számára nyitva az ajtó, de az illetőnek kiemelkedően kell teljesítenie, rendszeresen kell játszania a klubjában, neki kell jelentenie a különbséget a mérkőzéseken. Ha valaki nem kapott még meghívót, az vagy nem érdemelte ki azt, vagy az ő posztján abban a pillanatban volt jobb lehetőség. Hogy mi lesz jövőre, azt nehéz megmondani, a fociban nagyon gyorsan változnak a dolgok. Márciusig, az első mérkőzésünkig még nagyon sok víz fog lefolyni a budapesti Duna-hidak alatt.

Szlovákiában kezd a válogatott, majd jön Horvátország. Ez nem szerencsés nekünk.

A magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőinek időpontjai:

Március 21.: Szlovákia–Magyarország, 20.45
Március 24.: Magyarország–Horvátország, 18.00
Június 8.: Azerbajdzsán–Magyarország, 18.00
Június 11.: Magyarország–Wales, 20.45
Szeptember 9.: Magyarország–Szlovákia, 20.45
Október 10.: Horvátország–Magyarország, 20.45
Október 13.: Magyarország–Azerbajdzsán, 18.00
November 19.: Wales–Magyarország, 20.45

(Fotó: MLSZ)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.